2010. március 20., szombat

Egyszerű tejfölös kifli




Megsütöttem életem első kiflijeit!!!!!! Olyan finom lett, hogy mind az utolsó morzsáig meg is ettük!!!! Már régen foglalkoztat a gondolat, hogy nekem is meg kellene próbálkoznom a kenyér, vagy a péksütemény sütéssel. Igaz olyan keveset fogyasztunk ezekből a finomságokból, hogy ezért is húztam az időt. Ma viszont kerékpár túrára mentünk és gondoltam elérkezett az idő, és saját kezűleg készítem el az elemózsiának valót. Így aztán tegnap délután nekiálltam a nagy műnek. Igaz izgultam rendesen, mivel a boltba nem vettem péksütemény, és mi lesz ha felsülök vele. De nem így történt, mindent előírás szerint betartottam, és nagyon-nagyon finom kifliket sikerült sütnöm. Ezt a remek receptet, és a hozzávaló részletes leírást Limaránál találtam meg. Végig olvastam a recepthez tartozó kommenteket is, és így mások kérdéseiből, és Limara kimerítő válaszaiból, már könnyű dolgom volt. Köszönöm neki ezt a finom kifli receptet!!! Most csak attól félek, hogy a forrón illatozó kiflik illata, megint arra késztet, hogy nekilássak a sütésnek és akkor mi lesz a kilóimmal.:))






Hozzávalók:

50 dkg liszt (BL-80-as)
2 dl tej
2 ek tejföl
2 tk só
1 ek 10%-os ecet
4 dkg olvasztott vaj
1 tk cukor
3 dkg élesztő


A lisztet egy tálba tenni és a sóval kicsit összekeverni. A vajat felolvasztani.
A tejet meglangyosítani és belekeverni a cukrot, majd hozzámorzsolni az élesztőt, és letakarva felfuttatni.
Ezután a liszt közepébe mélyedést csinálni és beletenni a tejfölt, az olvasztott vajat, az ecetet és a tejben felfuttatott élesztőt. Elkezdeni összekeverni, majd 10 percig kézzel dagasztani. (lehet kenyérsütőgéppel is dagasztani, de én kézzel csináltam)
Letakarva duplájára keleszteni.
Amikor már szépen megkelt, lisztezett deszkára borítani, tenyérrel kicsit megnyomkodni, majd kerek formára nyújtani. Ezután a kerek tésztát nyolc részre felvágni. A szélesebb részénél elkezdeni feltekerni.
Egy sütőpapírral bélelt tepsire kicsit távolabb helyezni egymástól a kifliket.
A megformázott kifliket, 1 órán át a kikapcsolt sütőbe tenni, hogy szépen megkeljenek.
 Amikor letelt az idő, kivenni a sütőből!!!!!!!

A sütő egyik sarkába egy edénybe vizet tenni!!!!
Végül a sütőt előmelegíteni 200 fokra, majd a gőzös sütőben 15 perc alatt készre sütni. (én légkeverésnél 150 fokon, 17 percig sütöttem)
Amikor megsültek a kiflik, rácsra szedni, és teljesen kihűteni.

12 megjegyzés:

  1. Első kifli? El sem hiszem! :) Akkor még nagyobb a megtiszteltetés, hogy tőlem készítettél! Köszönöm szépen, gyönyörűek lettek! :))

    VálaszTörlés
  2. Jó kis ducik lettek, de nagyon-nagyon szépek.
    Hehe, mióta ChefViki feltette a tejfölös-hagymás kenyeret a blogjára, azóta minden héten sütök egy adag zsömlét, azzal a tésztával. Úgy, hogy előtte nem nagyon ettem kenyeret, péksüteményt. Ennyit a függésről.Majd meglátod, hogy milyen könnyen megy ez! :)

    VálaszTörlés
  3. Nincs hét,hogy ne sütnék valami sós,vagy édes keltet,igaza van Christaylor-nek,függő vagyok én is. De,most megleptél,hogy most először sütöttél,hihetetlen,hogy mennyi mindent sütöttél-főztél és ezt még nem Gratulálok,mert gyönyörűűű!:-))

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szép lett, tényleg tökéletes

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörűek lettek!!! Gratulálok.

    VálaszTörlés
  6. Limara!
    Én köszönöm neked ezt a jó receptet. Még soha nem sütöttem kiflit, de más pékárut sem. Az anyukám mestere volt a kelt tésztáknak, és még a szomszédoknak is ő sütött, de én gondatlan voltam és soha nem lestem el tőle, gondoltam megsüti ő nekem. Csak aztán....Így most tanulhatom, és szerencse hogy ilyen jó tanítómesterre találtam.:)

    VálaszTörlés
  7. christaylor!
    Köszönöm!! Látod ettől tartok én is, és ezért halogattam is a sütést. Most viszont boldog vagyok, hogy ilyen jól sikerült. Az biztos, hogyha kirándulni megyünk, ezután én magam fogom sütni a szendvicsnek valót. Már a zsemlén agyalok!!:))

    VálaszTörlés
  8. Andi/cuki!
    Köszönöm!!! A kelt tésztáktól kicsit féltem,idáig. Nagyon régen sütöttem buktát stb... de nem lett soha olyan amilyet én szerettem volna, igaz türelmetlen voltam hozzá. Most mindent nyugodtan végigcsináltam és a szívemet is belesütöttem.:)

    VálaszTörlés
  9. Bianka!
    Nagyon köszönöm!!!:)

    VálaszTörlés
  10. Andi!
    Neked is nagyon köszönöm!!:)

    VálaszTörlés