Advent negyedik vasárnapjához érkeztünk, már csakis egy pár nap választ el bennünket a karácsonyi ünnepektől. Gondolom már minden családnál ünnepi lázban ég apraja és nagyja. Én lassan elkészülök az összes süteménnyel, melyek szépen sorakoznak a kamra polcain. Egyik kedvencem a tiramisu, így a mai napra egy finom cukormentes tortaként került az asztalra. Több receptet is áttanulmányoztam, végül ez a finomság sült ki. A tésztája finom, és szaftos, melyen jól érződik a feketekávé íze, és jól illik hozzá a mascarponekrém. Az ünnepekig pedig még bőven elkészül, ha éppen kedvet kaptál hozzá.....
Meghitt, várakozással teli Advent negyedik vasárnapot kívánok Mindenkinek!
Tészta hozzávalói 20 cm-es tortaformához:
10 dkg étcsokoládé (nálam cukormentes)
10 dkg vaj
10 dkg barna rizsliszt
2 db tojás (nagy)
10 dkg eritrit
1 tk sütőpor
1tk vaníliaaroma
csipet só
1 dkg holland kakaó
a tészta locsolásához pár evőkanál lefőzött fekete kávé
A liszthez adjuk hozzá a sütőport, a kakaót, és a csipet sót, majd keverjük össze.
A feldarabolt vajhoz adjuk hozzá a szintén feldarabolt csokoládét, és vízgőz fölött, kevergetve olvasszuk fel, majd hűtsük éppen csak langyosra. Ezután keverjük hozzá a vaníliaaromát.
Az egész tojásokat üssük bele egy keverőtálba, adjuk hozzá az eritritet és keverjük habosra.
Ezután adjuk hozzá a vajas-csokoládés keveréket és keverjük alaposan össze.
Ezután adjuk hozzá a lisztes keveréket, és szintén keverjük össze.
A tortaformát vékonyan kenjük ki vajjal, és szórjuk meg rizsliszttel. (Én szilikonos formát használtam, de azt is vajaztam és liszteztem.)
Ezután egyenletesen öntsük a masszát a tortaformába, majd helyezzük be előmelegített sütőbe, és süssük kb. 20-25 percig, tűpróbáig. (Én légkeverésnél 170 fokon, 20 percig sütöttem.)
A sütőből kivéve helyezzük rácsra, és villával szurkáljuk meg a forró tésztát, majd locsoljuk meg a lefőzött fekete kávéval. (Én kb. 8 evőkanál kávét locsoltam a tésztára.)
Krém hozzávalói:
25 dkg mascarpone
1 tk vaníliaaroma
10 dkg eritrit (porrá őrölt)
2 dl Milli habtejszín (v. Hulala)
A mascarponéhoz adjuk hozzá az eritritet és a vaníliaaromát, majd keverjük habosra.
A habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként, keverőkanállal keverjük a mascarponekrémhez. (apránként keverjük, mert lehet nem kell hozzá az összes hab)
A teljesen kihűlt tortalapot tegyük egy tálcára/tortatálra és egyenletesen kanalazzuk rá a krémet, majd ízlés szerint szórjuk meg kakaóval.
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a tortát, majd úgy kínáljuk. A tésztája könnyű, és szaftos, jól érződik rajta a fekete kávé íze, melyhez jól illik a habos mascarponekrém.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése