2025. december 21., vasárnap

Tiramisu torta cukorbetegeknek.

 


Advent negyedik vasárnapjához érkeztünk, már csakis egy pár nap választ el bennünket a karácsonyi ünnepektől. Gondolom már minden családnál ünnepi lázban ég apraja és nagyja. Én lassan elkészülök az összes süteménnyel, melyek szépen sorakoznak a kamra polcain. Egyik kedvencem a tiramisu, így a mai napra egy finom cukormentes tortaként került az asztalra. Több receptet is áttanulmányoztam, végül ez a finomság sült ki. A tésztája finom, és szaftos, melyen jól érződik a feketekávé íze, és jól illik hozzá a mascarponekrém. Az ünnepekig pedig még bőven elkészül, ha éppen kedvet kaptál hozzá.....

 

 Meghitt, várakozással teli Advent negyedik vasárnapot kívánok Mindenkinek!

 


 

Tészta hozzávalói 20 cm-es tortaformához: 

10 dkg étcsokoládé (nálam cukormentes)

10 dkg vaj

10 dkg barna rizsliszt

2 db tojás (nagy)

10 dkg eritrit

1 tk sütőpor

1tk vaníliaaroma 

csipet só

1 dkg holland kakaó

a tészta locsolásához pár evőkanál lefőzött fekete kávé 

 

A liszthez adjuk hozzá a sütőport, a kakaót, és a csipet sót, majd keverjük össze.

A feldarabolt vajhoz adjuk hozzá a szintén feldarabolt csokoládét, és vízgőz fölött, kevergetve olvasszuk fel, majd hűtsük éppen csak langyosra. Ezután keverjük hozzá a vaníliaaromát.

Az egész tojásokat üssük bele egy keverőtálba, adjuk hozzá az eritritet és keverjük habosra.

Ezután adjuk hozzá a vajas-csokoládés keveréket és keverjük alaposan össze.

Ezután adjuk hozzá a lisztes keveréket, és szintén keverjük össze.

A tortaformát vékonyan kenjük ki vajjal, és szórjuk meg rizsliszttel. (Én szilikonos formát használtam, de azt is vajaztam és liszteztem.)

Ezután egyenletesen öntsük a masszát a tortaformába, majd helyezzük be előmelegített sütőbe, és süssük kb. 20-25 percig, tűpróbáig. (Én légkeverésnél 170 fokon, 20 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve helyezzük rácsra, és villával szurkáljuk meg a forró tésztát, majd locsoljuk meg a lefőzött fekete kávéval. (Én kb. 8 evőkanál kávét locsoltam a tésztára.)

 


 Krém hozzávalói:

 25 dkg mascarpone

1 tk vaníliaaroma

10 dkg eritrit (porrá őrölt)

2 dl Milli habtejszín (v. Hulala)

 

A mascarponéhoz adjuk hozzá az eritritet és a vaníliaaromát, majd keverjük habosra.

A habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként, keverőkanállal keverjük a mascarponekrémhez. (apránként keverjük, mert lehet nem kell hozzá az összes hab)

 


A teljesen kihűlt tortalapot tegyük egy tálcára/tortatálra és egyenletesen kanalazzuk rá a krémet, majd ízlés szerint szórjuk meg kakaóval.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a tortát, majd úgy kínáljuk. A tésztája könnyű, és szaftos, jól érződik rajta a fekete kávé íze, melyhez jól illik a habos mascarponekrém. 

 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése