2024. június 22., szombat

Mogyoróvajas torta sós karamellel. (sütés nélküli)

 

 

A napokban bizony nem fáztunk, és ez továbbra is így marad, tehát a sütőt semmi szín alatt nem ajánlott bekapcsolni. Viszont, ha egy finom tortára vágyunk, akkor jól jöhet egy sütés nélküli, ám nagyon krémes, és nagyon finom torta, mint pl. ez a mogyoróvajjal készült. A torta alapja kekszes alap, de ízlés szerint babapiskótával is készíthetjük. A mogyoróvajas krémből nem maradhat ki a mascarpone és a tejszínhab sem.... a tortát pedig a sós karamell teszi még finomabbá, olyan abbahagyhatatlanná. (sós-karamell receptje fázisfotókkal erre a linkre kattintva található)  Készíthetjük pl. a vasárnapi ebéd utáni desszertnek, de ünnepi alkalmakon is megállja a helyét.



Hozzávalók a 24 cm-es kekszes alaphoz:

25 dkg Győri Édes keksz

12 dkg vaj


A kekszet morzsoljuk össze, vagy daráljuk le.

A vajat melegítsük fel, majd adjuk hozzá a morzsalékos kekszhez, és alaposan keverjük össze.

Egy 24 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, egyenletesen terítsük bele a kekszmorzsát, majd tenyérrel lapogassuk le. 

Ezután tegyük be a hűtőbe hogy megdermedjen, közben pedig készítsük el a mogyoróvajas krémet.



Mogyoróvajas krém hozzávalói:

4 ek mogyoróvaj

25 dkg mascarpone

15 dkg porcukor

2 cs vaníliás cukor

3 dl Hulala (v. habtejszín)

10 gramm porzselatin + 0,5 dl víz


 A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd tegyük be a hűtőbe felhasználásig.

A mogyoróvajhoz adjuk hozzá a mascarponét, a porcukrot, és a vaníliás cukrot, majd keverjük habosra. ( Én olyan mogyoróvajat használtam, melyben apró mogyoródarabok is voltak.)

A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük, míg teljesen feloldódik, és langyosra hűl.

Ezután öntsük a mogyorókrémhez, és keverjük alaposan össze.

Ezután keverőkanállal apránként  keverjük hozzá a keményre felvert tejszínhabot, majd vegyük ki a hűtőből a kekszes alapot, és egyenletesen kanalazzuk rá a habos-mogyoróvajas krémet.

Ezután tegyük vissza a hűtőbe pár órára, vagy egész éjszakára, hogy a krém megdermedjen és az ízek összeérjenek.



Sós karamell hozzávalói:

20 dkg kristálycukor

60 gramm víz

65 gramm vaj

100 gramm habtejszín

2-3 csipet só


A cukrot és a vizet tegyük egy serpenyőbe, majd néha megkeverve olvasszuk fel.

Amikor elkezd karamellizálódni, vegyük kisebbre a hőfokot, majd kevergetve karamellizáljuk világos színűre. Közben az összecsomósodott cukordarabkákat nyomkodjuk szét. (vigyázzunk, mert a cukor gyorsan megéghet és keserű lesz)

Amikor szépen megkaramellizálódott adjuk hozzá a vajat, majd keverjük simára.

Ezután vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a szobahőmérsékletű tejszínt, és keverjük össze.

Ezután tegyük vissza a tűzre, majd kevergetve kb. 2-3 perc alatt sűrítsük be úgy, hogy azért még folyós maradjon.(hűtés közben még sűrűsödni fog!!!)

Végül vegyük le a tűzről, apránként keverjük hozzá a sót, majd kevergetve hűtsük pár percig. (közeben kóstoljuk hogy elég sós-e, ha nem még keverjünk hozzá sót, de arra figyeljünk kóstolás közben, hogy a karamell nagyon forró)

Pár perc kevergetés után vegyük ki a tortát a hűtőből, csorgassuk rá egyenletesen a még meleg sós karamellt, majd tegyük vissza a hűtőbe hogy teljesen megdermedjen a karamell.



Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. A karamellréteget érdemes először egy recés késsel átvágni, majd utána szeletelni a tortát, mert így szép szeleteket tudunk majd vágni.


6 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, és hogy milyen finom, azt csak elképzelni tudom. Igazi nyári, hétvégei torta, szívesen megkóstoltam volna! Mogyoróvajat még nem ettem, de nem is láttam, kíváncsi lennék egyszer az ízére 😋....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katikám, nagyon köszönöm! A férjemnek készült, és bizony nagyon elégedett vele.... szereti az ilyen krémes tortákat. Sajnos én nem kóstoltam meg, pedig biztosan nekem is ízlett volna. Mogyoróvajat a Lidl-be lehet venni, és nagyon finom, hiszen csak a mogyoró íz érződik benne. Én mindig azt a fajtát veszem amelyikben apró mogyoródarabkák is vannak.

      Törlés
  2. Nagyon guszta és finom lehet ez a különleges torta! Lányom születésnapjára az elmúlt héten én is csak sütés nélküli tortát készítettem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva, nagyon köszönöm! Ebben a melegben csakis sütés nélküli tortát szabad készítenünk, a sütőt tilos bekapcsolni.... én nem bírom a nagy meleget, teljesen kikészít. :(

      Törlés
  3. Azta! Gizikém, hogy megint milyen gyönyörű tortát csináltál! Nem csodálom, hogy a férjed nagyon elégedett volt vele! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Sylviám, nagyon köszönöm! A férjem imádta, és szerintem Nektek is ízlene. Csináld meg, és írd meg hogy ízlett.

      Törlés