Inteligens krémest már többször sütöttem, és nagyon szeretjük, (receptje erre a linkre kattintva található) de mákosan a napokban sütöttem meg először, de nem utoljára. Azzal kezdtem hogy a mákot először megpörköltem, mert gondoltam így csakis finomabb lesz majd a sütemény, és valóban nem csalódtam. A pörkölt mák, és a reszelt citromhéj íze jól érződik a süteményben. Valamiért sütés közben nem váltak úgy szét a rétegek mint a másik krémesnél, de az íze kárpótolt érte. Egyszerű, és szerintem elég gyorsan el is készül, így csakis ajánlani tudom mindenkinek, nemcsak cukorbetegeknek, hogy süssétek meg. Ízlés szerint búza finomliszttel, és cukorral is megsüthető.
Hozzávalók 20x30 cm-es tepsihez:
10 dkg mák
10 dkg rizsliszt
4 db tojás (nagy)
15 dkg eritrit
10 dkg vaj
5 dl tej
1 tk vaníliaaroma
1 citrom reszelt héja
2 csipetnyi só
A mákot állandó kevergetés/rázogatás mellett kb. egy percig pörköljük, majd öntsük át egy tányérba és hűtsük ki. (vigyázzunk nehogy megégjen)
Amikor a pörkölt mák kihűlt, egy kevés eritrit hozzáadásával daráljuk le, reszeljük hozzá a citromhéjat, és tegyük félre.
A tojásokat válasszuk szét, majd a fehérjét egy csipet sóval verjük fel kemény habbá.
Az eritrithez adjuk hozzá a tojássárgát, a vaníliaaromát, egy csipet sót és keverjük simára.
Ezután keverjük hozzá a puha vajat, majd apránként adjuk hozzá a rizslisztet, a darált mákot, és szintén keverjük simára.
Ezután több részletben keverjük először hozzá a tejet, majd a keményre felvert tojáshabot is.
A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd egyenletesen öntsük bele a masszát. (ízlés szerint a tepsit kizsírozhatjuk, és megszórhatjuk pl. zsemlemorzsával)
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 35 perc alatt süssük készre (tűpróbáig). (Én légkeverésnél 170 fokon, 35 percig sütöttem.)
Tálalás előtt szórjuk meg poreritrittel, majd ízlés szerint szeleteljük
fel, és úgy kínáljuk. Nagyon finom, és könnyű sütemény, mely a pörkölt máktól és a citromhéjtól finom ízt kapott, de
azért cukorbetegként csakis mértékkel fogyasszuk.