2024. április 26., péntek

Inteligens krémes pörkölt mákkal. (cukorbetegeknek)

 


Inteligens krémest már többször sütöttem, és nagyon szeretjük, (receptje erre a linkre kattintva található) de mákosan a napokban sütöttem meg először, de nem utoljára. Azzal kezdtem hogy a mákot először megpörköltem, mert gondoltam így csakis finomabb lesz majd a sütemény, és valóban nem csalódtam. A pörkölt mák, és a reszelt citromhéj íze jól érződik a süteményben. Valamiért sütés közben nem váltak úgy szét a rétegek mint a másik krémesnél, de az íze kárpótolt érte. Egyszerű, és szerintem elég gyorsan el is készül, így csakis ajánlani tudom mindenkinek, nemcsak cukorbetegeknek, hogy süssétek meg. Ízlés szerint búza finomliszttel, és cukorral is megsüthető.

 


Hozzávalók 20x30 cm-es tepsihez:

10 dkg mák

10 dkg rizsliszt 

4 db tojás (nagy)

15 dkg eritrit

10 dkg vaj

5 dl tej

1 tk vaníliaaroma

1 citrom reszelt héja

2 csipetnyi só



A mákot állandó kevergetés/rázogatás mellett kb. egy percig pörköljük, majd öntsük át egy tányérba és hűtsük ki. (vigyázzunk nehogy megégjen)

Amikor a pörkölt mák kihűlt, egy kevés eritrit hozzáadásával daráljuk le, reszeljük hozzá a citromhéjat, és tegyük félre.

A tojásokat válasszuk szét, majd a fehérjét egy csipet sóval verjük fel kemény habbá.

Az eritrithez adjuk hozzá a tojássárgát, a vaníliaaromát, egy csipet sót és keverjük simára.

Ezután keverjük hozzá a puha vajat, majd apránként adjuk hozzá a rizslisztet, a darált mákot, és szintén keverjük simára.

Ezután több részletben keverjük először hozzá a tejet, majd a keményre felvert tojáshabot is.

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd egyenletesen öntsük bele a masszát. (ízlés szerint a tepsit kizsírozhatjuk, és megszórhatjuk pl. zsemlemorzsával)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 35 perc alatt süssük készre (tűpróbáig). (Én légkeverésnél 170 fokon, 35 percig sütöttem.) 



Tálalás előtt szórjuk meg poreritrittel, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. Nagyon finom, és könnyű sütemény, mely a pörkölt máktól és a citromhéjtól finom ízt kapott, de azért cukorbetegként csakis mértékkel fogyasszuk.

 

Cukorbetegeknek! Édes és sós sütemények tematika szerinti felsorolásban.

 Torta

 

 

Epertorta cukorbetegeknek

 Gyümölcstorta eperrel cukorbetegeknek

 Mogyoróvajas torta cukorbetegeknek

Engadini diótorta cukorbetegeknek

Túrós-tejfölös almatorta cukorbetegeknek 

Joghurttorta cukorbetegeknek 

Áfonyás-mákos sajttorta cukorbetegeknek 

Diós csokoládétorta cukorbetegeknek 

Vaníliakrémes torta őszibarackzselével cukorbetegeknek 

Francia krémes torta cukorbetegeknek 

Áfonyás sajttorta cukorbetegeknek 

Csokoládétorta cukormentesen 

 

 

Sütemény

 

Mogyorós leveles csiga cukorbetegeknek

Reszelt epres süti cukorbetegeknek

Mogyorókrémes-epres fonat cukorbetegeknek

Hófehérke cukorbetegeknek

Inteligens krémes pörkölt mákkal

Almás puffancs cukorbetegeknek

 Habkönnyű túrós (cukor és gluténmentes)

Fordított őszibarackos levél cukorbetegeknek 

Joghurtos meggyes cukorbetegeknek 

Epres-csokoládés szelet cukorbetegeknek 

Kávés-diós szelet vaníliakrémmel cukorbetegeknek 

Inteligens krémes cukorbetegeknek

 Pudingos-almás sütemény cukorbetegeknek

Tiroli rétes cukorbetegeknek

 Stíriai metélt cukorbetegeknek

Köleskoch csokoládéöntettel cukorbetegeknek 

Szilvás gombóc cukorbetegeknek

 Túró nudli cukorbetegeknek

Lekváros hüvelykujj cukorbetegeknek 

Csokoládés-epres brownie cukorbetegeknek

 Lusta rétes eperrel és rebarbarával cukorbetegeknek

Túrógombóc cukorbetegeknek 

Boci tarka cukormentesen

 Sütőtökös mini kuglóf (cukor és gluténmentes)

Rizslisztes piskótatekercs rebarbarakrémmel

 

 

Sütés nélküli sütemény

Keksztekercs cukorbetegeknek 

Tiramisu cukorbetegeknek

 Túró torta eperrel cukorbetegeknek (sütés nélküli)

 

 

Pite

Hamis túrós-almás pite (cukor és gluténmentes) 

Túrós pite cukorbetegeknek

 Szilvás-kókuszos pite

Pitetészta (gluténmentes) 

Reszelt almás pite (cukor és gluténmentes)

 Meggyes pite cukormentesen



Pogácsa, sajtos rúd

Töpörtyűs pogácsa cukorbetegeknek 

Teljes kiőrlésű sajtos rúd füstölt sajttal 

Teljes kiőrlésű sajtos pogácsa cukorbetegeknek 

Glutén mentes sajtos csiga 

 Savanyú káposztás pogácsa cukorbetegeknek

 

 

Pohárkrém

 

Bodzás-epres pohárkrém cukorbetegeknek

Áfonyás-citromos pohárkrém cukorbetegeknek

 Frissítő gyümölcskehely cukorbetegeknek

Citromos-meggyes pohárkrém cukorbetegeknek

Narancsos-diós piskóta mascarponekrémmel cukorbetegeknek 

Joghurtos-túrós rebarbara pohárkrém 

 

 

 Fánk

Túrófánk cukorbetegeknek 

Olasz karneváli sütemény cukormentesen (Castagnole fritte)

 Joghurtos fánk cukorbetegeknek

Fánk narancsos mascarponekrémmel

 

 

Kelt tészta, kalács


Aranygaluska cukorbetegeknek

Lekváros bukta cukorbetegeknek 

Panettone cukorbetegeknek 

Kakaós csiga cukorbetegeknek 

Teljes kiőrlésű fonott kalács cukorbetegeknek 

Teljes kiőrlésű sós kalács cukorbetegeknek 

Diós kalács cukorbetegeknek 

Kakaós kalács cukorbetegeknek

 

 

Aprósütemény

Linzer cukorbetegeknek

 Puszedli cukorbetegeknek

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek 

Cukor és gluténmentes linzer

 


 Lángos

Hamis gluténmentes lángos (felhőlángos) 

Teljes kiőrlésű lángos cukorbetegeknek 

Sütőporos lángos cukorbetegeknek



Keksz

Kókuszos-csokoládés keksz cukorbetegeknek

Sajtos zabkeksz (gluténmentes) 

Citromos keksz cukor és gluténmentes



Palacsinta

Teljes kiőrlésű palacsinta mogyorókrémmel cukorbetegeknek

 

 

Lekvár

Sárgabaracklekvár cukorbetegeknek 

Eperdzsem cukorbetegeknek

 

 

Jégkrém, fagyi

Mákos-meggyes jégkrém cukorbetegeknek

 

 

 Gyümölcsszósz

Meggyszósz cukorbetegeknek

 

 

 Muffin

Kókuszos-citromos muffin cukorbetegeknek


Kenyér

Fűszeres kukoricakenyér

Magvas rozskenyér




2024. április 20., szombat

Lazac tejszínes-sajtos szószban.

 


Egyik kedvenc tengeri halam a lazac, így bevásárláskor egy szép darabot vettem, melyből finom ebéd készült. A befűszerezett halszeleteket elősütöttem, majd tejszínes-sajtos szószban főztem készre melyet kaporral bolondítottam meg. A köretet sem bonyolítottam túl, egyszerű kuszkusz készült és azzal tálaltam, de jól illik hozzá pl. a krumplipüré, és a rizs is. Mivel a halnak sem kellett hosszú idő, és a kuszkusz is gyorsan elkészült, így pikk-pakk elkészültem az ebéddel, és már tálalhattam is.



Hozzávalók 4 szelethez:

kb. 30 dkg lazac 

1 db vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1,5 dl fehérbor (v. víz)

2 dl főzőtejszín

15 dkg reszelt sajt (pl. gouda, trappista...)

1 kisebb csokor kapor

3 ek olívaolaj

5 dkg vaj

só (ízlés szerint)

őrölt színesbors (ízlés szerint)

1/2 citrom leve



 A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd mindkettőt vágjuk fel apróra. A kaprot szintén vágjuk fel apróra. A sajtot reszeljük le egy nagyobb lyukú reszelőn.

A lazacot ízlés szerint szeleteljük fel, majd facsarjuk rá a citromlevet, sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk egy fél órát állni, hogy az ízek átjárják. (Én 4 szeletre vágtam.)

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd helyezzük bele a lazacszeleteket, és mindkét oldalát, pár perc alatt süssük aranybarnára. Ezután szedjük ki a zsiradékból, és tegyük félre.

A visszamaradt zsiradékhoz adjuk hozzá a vajat, hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, pár perc után a fokhagymát, és pároljuk üvegesre. 

Ezután öntsük fel a borral (v. vízzel) és lefedve pároljuk pár percig, majd adjuk hozzá a főzőtejszínt, a reszelt sajtot, és az apróra vágott kaprot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, keverjük alaposan össze, és kevergetve főzzük pár percig.

Ezután helyezzük bele a szószba az elősütött lazacszeleteket, és kanalazzunk rá a szószból, majd fedjük le a serpenyőt, és főzzük kb. 10 percig.

Amikor a lazacszeletek készre főttek, vegyük le a tűzről, és lehetőleg rögtön tálaljuk, nehogy a halhús a forró szószban tovább főljön, és kiszáradjon. 

Közben készítsünk hozzá ízlés szerint köretet. Pl. kuszkuszt, krumplipürét, esetleg tésztát....



Tálaláskor helyezzük tányérra a lazacszeletet, kanalazzuk rá a tejsínes-sajtos szószt, ízlés szerint tegyünk mellé a köretből, és úgy kínáljuk. Én kuszkuszt készítettem hozzá, mely jól illett a fűszeres, szaftos lazachoz.


2024. április 13., szombat

Stefánia reszelt-főtt tojással és sajttal.

 


Stefániát sokszor készítek, de valahogy a főtt tojás nem igen kedvelt nálunk, mert a sárgája túl fojtós..... így aztán most egy ötlet alapján a tojás reszelve került a húsmasszába, és így már szívesen ettük meg. Mivel mindenkinek kedvezni szerettem volna, így az egyik felébe a reszelt tojás, míg a másik felébe sajt került. Tálaláskor hagymás tört krumplival, és fejes salátával kínáltam, de ez már ízlés dolga.



 
 
Hozzávalók:

70 dkg darált sertéscomb
 
3 db főtt tojás
 
15 dkg trappista sajt
 
2 db zsemle
 
1 db vöröshagyma
 
2-3 gerezd fokhagyma
 
só (ízlés szerint)

őrölt fekete bors (ízlés szerint)

 2 tk ételízesítő
 
csipetnyi őrölt szerecsendió (el is hagyható)
 
1 db tojás (nagy) 
 
  4-5 ek Vénusz étolaj
 



 
A 3 tojást főzzük keményre, majd tegyük hideg vízbe hogy lehűljön. Ezután pucoljuk meg, és tegyük félre. A sajtot vágjuk ketté, és szintén  tegyük félre.
 
A vöröshagymát pucoljuk meg, vágjuk fel apróra, és két evőkanál olajon pároljuk világos zsemle színűre, majd hűtsük ki egészen.

A zsemlét öntsük fel hideg vízzel, majd amikor már megszívta magát, alaposan nyomkodjuk ki. 

A darált húshoz adjuk hozzá a kinyomkodott zsemlét, a vöröshagymát, az összepréselt fokhagymát, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel és a szerecsendióval, majd gyúrjuk össze.

Ezután adjuk hozzá az egész tojást, és szintén gyúrjuk alaposan össze a masszát.
 
A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd locsoljuk meg az olajjal. (a sütőpapír el is hagyható, de így könnyebb lesz majd elmosni a tepsit)
 
Ezután a húsmassza felét helyezzük rá egy csíkban, majd az egyik felére reszeljük rá az előzőleg keményre főzött tojásokat, a másik felére pedig  tegyük rá a két szelet sajtot.

Ezután a maradék húsmasszával fedjük be úgy, hogy ne maradjon rés, ne tudjon majd kifolyni a sajt.(nekem azért egy kis helyen kifolyt)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. egy óra alatt süssük szép pirosra. (Én légkeverésnél 170 fokon, 60 percig sütöttem.)



A sütőből kivéve hagyjuk kicsit hűlni, majd a sütőpapírral együtt emeljük ki a tepsiből, és ízlés szerint szeleteljük fel.

Tálaláskor a felszeletelt stefániát ízlés szerinti körettel, salátával kínáljuk. Jól illik hozzá pl. a krumplipüré, a hagymás tört krumpli, de pl. egy tányér főzelék is. A reszelt főtt tojás szaftosabb marad, nem lesz a sárgája fojtós, így nálunk mindenki szívesen megeszi.


2024. április 3., szerda

Szalonnás-tojásos fokhagymaleves.

 

 

A húsvéti bőséges ebédek, és vacsorák után, bizony nagyon jólesett ez az egyszerű fokhagymaleves, melyet még ízletesebbé tett az elősütött császárszalonna, és a sűrítéshez  használt csorgatott tojás. Az egész levesfőzés pedig nem tartott röpke egy óránál tovább és már tálalhattam is. Tálaláskor kínálhatunk a leveshez pl. pirított zsemlekockát, krutont, vagy éppen egy-egy szelet kenyeret, de magában elkanalazgatva is nagyon finom, és jól érződik a fokhagyma íze. Én rozskenyeret pirítottam, és azzal tálaltam.



Hozzávalók:

6-8 nagyobb gerezd fokhagyma

20 dkg császárszalonna

3 db tojás (nagy)

só (ízlés szerint)

1 tk ételízesítő

őrölt feketebors (ízlés szerint)

2 tk pirospaprika

1 ek étolaj

1-1,5 l víz



A fokhagymát pucoljuk meg, majd vékonyan szeleteljük fel. A császárszalonnát vágjuk fel kisebb kockákra. A tojásokat üssük fel egy tányérba, és villával kicsit keverjük el.

Az olajat öntsük egy edénybe, adjuk hozzá a felkockázott szalonnát, majd süssük pár percig, hogy színt kapjon.

Ezután adjuk hozzá a felszeletelt fokhagymát és kevergetve futtassuk meg, majd szórjuk meg a pirospaprikával, alaposan keverjük össze, és öntsük fel a vízzel. (arra figyeljünk, nehogy a pirospaprika megégjen, mert keserű lesz)

Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel, és főzzük kb. 30 percig. (közben kóstoljuk, és ha szükséges ízesítsünk utána)

Ezután a forrásban lévő levesbe, állandó keverés mellett, csorgassuk bele a tojást, majd a hőfokot mérsékelve, főzzük tovább pár percig, majd zárjuk el a gázt.

Ameddig a leves fől, készítsünk hozzá pl. pirítóst, pirított zsemlekockát, vagy éppen sajtos krutont. Én rozskenyeret pirítottam hozzá.



Tálaláskor szedjük a levest tányérba, és pirítóssal, vagy pirított zsemlekockával kínáljuk. Nagyon jól érződik a fokhagyma íze, és az elősütött szalonnával nagyon finom a leves, melyet a tojás kissé sűrűbbé tesz.