2022. február 4., péntek

Fánk narancsos mascarponekrémmel. (cukorbetegeknek)

 


Farsang van, és ilyenkor elmaradhatatlan a fánksütés, legyen az kelt tésztával készült, esetleg sütőporos fánk, vagy égetett tésztával készült. Az idei fánksütés azért nálam eltér az előző évekhez képest, mert a búzaliszttel készült, és porcukorba hempergetett fánkot sajnos nem ehetem meg. Így aztán a tészta barna rizsliszttel készült, porcukor helyett pedig cukormentes narancsos mascarponekrémet készítettem mellé. A fánk tésztája így is légiesen könnyű, és a narancsízű krém remekül illik hozzá...




Hozzávalók kb. 22-24 db fánkhoz:

7 dkg barna rizsliszt (vagy fehér rizsliszt)

1 dl víz

4 dkg Vénusz margarin

2 db tojás (kicsi)

1 kk eritrit

csipet só

étolaj a sütéshez



A vizet a margarinnal, az édesítővel és egy csipet sóval melegítsük forráspontig.

Amikor  már forr, állandó keverés mellett adjuk hozzá a lisztet, majd mérsékeljük a hőfokot, és pár percig kevergetve addig pirítsuk míg elválik az edény falától. (ezalatt az idő alatt teljesen elválik az edény falától, de nem ég meg a tészta)

Ezután vegyük le a tűzről, hagyjuk pár percig hűlni, majd egyesével adjuk hozzá a tojásokat, és mindegyikkel keverjük simára a tésztát. Egy csomómentes, sima masszát kell hogy kapjunk.

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd egy kiskanál segítségével szaggassunk bele kisebb halmokat a tésztából. Sütés közben a tészta kb. a kétszeresére nő, így csak pár darabot szaggassunk bele. (a kanalat mártsuk bele a meleg olajba, akkor nem ragad majd rá a tészta)

Sütés közben többször fordítsuk át a tésztát, hogy egyenletesen süljön. (az első adagot nagyobb lángon süssük, majd mérsékeljük a hőfokot, és a maradék tésztát már úgy süssük meg, nehogy hirtelen süljön, és a közepe nyers maradjon)

Amikor a fánkocskák már szépen megnőttek, és aranybarnára sültek, szedjük ki az olajból és tegyük papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja, majd tartsuk melegen tálalásig.


 

Narancsos mascarponekrém hozzávalói:

1 nagyobb narancs

0,5 dl víz

1 ek eritrit

1 kk vaníliaaroma

2 db szegfűszeg

késhegynyi őrölt fahéj

10 dkg mascarpone

1 dl habtejszín (cukormentes)


A narancs héját és a fehér részét távolítsuk el, szedjük gerezdekre, majd daraboljuk fel.

Ezután adjuk hozzá a vizet, egy teáskanál eritritet, a vaníliaaromát, a szegfűszeget és ízlés szerint őrölt fahéjat, majd főzzük pár percig.

Ezután hűtsük ki, majd botmixerrel pépesítsük.

A habtejszínt verjük fel kemény habbá, és tegyük félre.

A mascarponét keverjük simára a maradék eritrittel, majd adjuk hozzá a pépesített narancsot, és keverjük simára. (ízlés szerint több édesítőt is adhatunk hozzá)

Ezután két részletben keverjük hozzá a tejszínhabot.



Tálaláskor a fánkot a narancsos mascarponekrémmel kínáljuk, mely jól illik hozzá. Természetesen ízlés szerint megszórhatjuk a fánkot por édesítővel, és kínálhatunk mellé diabetikus lekvárt is.


2 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy azért tudsz a cukorbetegségedhez igazodva finomságokat elkészíteni és persze elfogyasztani is 😊.
    A mascarponekrémmel nagyon finom lehetett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Annyira hiányoznak a krémes sütemények, és persze a férjemnek továbbra is megsütöm őket..... megpróbálom a régi receptjeimet a diétámhoz igazítani, így készült el ez a fánk is.:) a mascarponekrémmel pedig nagyon finom volt, nem győztem enni, és betelni az ízekkel. 😊

      Törlés