2022. február 11., péntek

Csokoládés keksz.

 



A kekszes doboz megint kiürült, így gondoltam feltöltöm egy finom csokoládés keksszel. Ez a keksz is elég gyorsan elkészíthető, csak össze kell keverni a hozzávalókat, majd kanállal a sütőpapírral kibélelt tepsire adagolni. Állítom amilyen gyorsan elkészül, olyan gyorsan el is fog majd fogyni, így érdemes rögtön dupla adaggal kezdeni. Sütés után a keksz kívül szinte ropogós, de a belseje finom puha.




Hozzávalók kb. 16 db kekszhez:

 20 dkg étcsokoládé

2 dkg holland kakaó

10 dkg liszt

2 db tojás (nagy)

8 dkg vaj

15 dkg porcukor

1 cs vaníliás cukor 

1/4 rumaroma

csipet só



A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, és a kakaóval.

A csokoládét tördeljük bele egy fém tálba, adjuk hozzá a felkockázott vajat, majd gőzfürdő fölött olvasszuk fel. 

Amikor teljesen felolvadt, vegyük le a gőzfürdőről, adjuk hozzá a rumaromát, és hagyjuk éppen csak langyosra hűlni. (a rumaroma el is hagyható)

A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot és az egész tojásokat, majd keverjük habosra.

Ezután keverjük hozzá az visszahűtött vajas csokoládét, majd szitáljuk hozzá a lisztes keveréket, és keverjük simára. (egy lágyabb masszát fogunk kapni)

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd fagylaltos kanállal, egymástól távolabb, adagoljuk rá a csokis masszát. (bőven hagyjunk köztük helyet mert rögtön szétterül a massza) (nekem 2 tepsire fért el ez a mennyiség)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 15 perc alatt készre. (Én légkeverésnél 170 fokon, 15 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve a tepsin hagyjuk kihűlni.




A keksz kívülről finom ropogós, a belseje viszont finom puha. Kekszes dobozban pár napig tárolhatjuk, persze ha addig kitart, mert nagyon finom a sok csokoládéval.



4 megjegyzés:

  1. Tényleg nagyon finom lehet a sok csokitól. Nagyon jól is néznek ki, biztos hamar kiürül majd a doboz 😊.
    Én is nemrég ismét sütöttem zabpelyhes kekszes, ez lesz a következő, amit hozok majd....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én ugyan csak egy ici-pici darabkát kóstoltam, de tényleg nagyon finom volt. :) A zabpelyhes keksz is finom, többször sütöttem már..... várom hogy a Tied milyen recept alapján készült.

      Törlés
  2. Szerintem a doboz tetejére nem is lesz szükség, nem lesz mit lezárni:)
    Pofonegyszerűnek tűnik, és nagyon guszta. Kipróbálom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsófi, jól gondolod, mert nagyon eteti magát ez a keksz. :)Örülök hogy kipróbálod, biztosan ízlik majd a családnak.

      Törlés