A kuglófot nagyon szeretem, legfőképpen egy bögre meleg kakaóval. Mivel már elég régen sütöttem, és akkor sem cukormentesen és tönkölyliszttel, így gondoltam éppen itt az ideje a cukormentes változat megsütésének. A búza finom lisztet tönköly és teljes kiőrlésű lisztre cseréltem, a cukrot pedig felváltotta az eritrit. A kisült kuglóf tésztája így is könnyű, és finom lett, és mint cukorbeteg, így bátran ehettem belőle. Jól illik hozzá pl. a diabetikus lekvár, a diabetikus mogyorókrém, vagy éppen egy bögre kakaó.....
Hozzávalók 22 cm-es kuglófformához:
20 dkg tönkölybúza finomliszt
5 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
15 dkg eritrit
2 tk vaníliaaroma
1 cs sütőpor
4 db tojás (nagy)
1 dl étolaj
1 dl tej
1/2 ek holland kakaó
A kuglófformát alaposan zsírozzuk és lisztezzük ki. (Én kizsíroztam, és teljes kiőrlésű zsemlemorzsával szórtam meg, de ízlés szerint teljes kiőrlésű lisztet is használhatunk.)
A tojásokat válasszuk szét, majd a fehérjét egy csipet sóval, és egy evőkanál eritrittel verjük fel kemény habbá. (az eritritet akkor adjuk hozzá, amikor a hab már félig felverődött)
Az eritritet tegyük a keverőtálba, majd adjuk hozzá a tojások sárgáját, a vaníliaaromát, és keverjük jó habosra.
Ezután állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá először a tejet, majd az étolajat, és keverjük alaposan össze. (ekkor egy hígabb állagot kapunk)
A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd szintén állandó keverés mellett kanalazzuk a tojásos keverékhez, és keverjük simára.
Ezután apránként, fakanállal keverjük hozzá a keményre felvert tojásfehérjehabot.
Ezután a kizsírozott, és kilisztezett formába öntsük bele a massza 2/3 részét.
A maradék masszához adjuk hozzá a kakaót, keverjük simára, majd kanalazzuk a formában lévő massza tetejére. Ezután villával kissé keverjük össze.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérséklete kb. 45 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 170 fokon, 40 percig sütöttem, de ez a sütőtől is függ.)
Amikor megsült a kuglóf, vegyük ki a sütőből, hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és úgy hűtsük ki.
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. A tésztája nagyon könnyű, és finom. Jól illik hozzá pl. a diabetikus lekvár, a diabetikus mogyorókrém, vagy éppen egy bögre kakaó.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése