2025. szeptember 25., csütörtök

Kuglóf cukorbetegeknek.

 


A kuglófot nagyon szeretem, legfőképpen egy bögre meleg kakaóval. Mivel már elég régen sütöttem, és akkor sem cukormentesen és tönkölyliszttel, így gondoltam éppen itt az ideje a cukormentes változat megsütésének. A búza finom lisztet tönköly és teljes kiőrlésű lisztre cseréltem, a cukrot pedig felváltotta az eritrit. A kisült kuglóf tésztája így is könnyű, és finom lett, és mint cukorbeteg, így bátran ehettem belőle.  Jól illik hozzá pl. a diabetikus lekvár, a diabetikus mogyorókrém, vagy éppen egy bögre kakaó.....

 


 

Hozzávalók 22 cm-es kuglófformához:

 

20 dkg tönkölybúza finomliszt

5 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt

15 dkg eritrit

2 tk vaníliaaroma

1 cs sütőpor

4 db tojás (nagy)

1 dl étolaj

1 dl tej

1/2 ek holland kakaó

 

 


A kuglófformát alaposan zsírozzuk és lisztezzük ki. (Én  kizsíroztam, és teljes kiőrlésű zsemlemorzsával szórtam meg, de ízlés szerint teljes kiőrlésű lisztet is használhatunk.)

A tojásokat válasszuk szét, majd a fehérjét egy csipet sóval, és egy evőkanál eritrittel verjük fel kemény habbá. (az eritritet akkor adjuk hozzá, amikor a hab már félig felverődött)

Az eritritet tegyük a keverőtálba, majd adjuk hozzá a tojások sárgáját, a vaníliaaromát, és  keverjük jó habosra.

Ezután állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá először a tejet, majd az étolajat, és keverjük alaposan össze. (ekkor egy hígabb állagot kapunk)

A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd szintén állandó keverés mellett kanalazzuk a tojásos keverékhez, és keverjük simára.

Ezután apránként, fakanállal keverjük hozzá a keményre felvert tojásfehérjehabot. 

Ezután a kizsírozott, és kilisztezett formába öntsük bele a massza 2/3 részét.

A maradék masszához adjuk hozzá a kakaót, keverjük simára, majd kanalazzuk a formában lévő massza tetejére. Ezután villával kissé keverjük össze. 

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérséklete kb. 45 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 170 fokon, 40 percig sütöttem, de ez a sütőtől is függ.)

Amikor megsült a kuglóf, vegyük ki a sütőből, hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és úgy hűtsük ki.

 


Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. A tésztája nagyon könnyű, és finom. Jól illik hozzá pl. a diabetikus lekvár, a diabetikus mogyorókrém, vagy éppen egy bögre kakaó. 

 

8 megjegyzés:

  1. Nagyon finomat sütöttél, és a képek is szépek. Jó, hogy mi is tudunk jókat sütni-főzni, még ha diétázni kell is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ani, nagyon köszönöm! Bizony diéta mellett sem kell lemondanunk sem egy finom ételről, sem pedig süteményről. Ez a kuglóf is nagyon finom!

      Törlés
  2. Nagyon szép és finom lehet. Szeretem a kuglófot is de nagyon régen sütöttem, talán azért marad el mivel elég nagy adag egyszerre.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva, nagyon köszönöm! Én pl. a fagyasztóba is mindig teszek el, mert nekem is sok lenne egy egész... napokig kellene ennem.

      Törlés
  3. Nagyon finom lehet, és persze nagyon szép is! Örülök, hogy egy édességgel ismét több van a "tarsolyodban", amiket Te is el tudsz fogyasztani, bűntudat nélkül!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kati, nagyon köszönöm! Nagyon vágytam már egy finom kuglófra, ez bizony finom lett, és be is laktam belőle. :)

      Törlés
  4. Nagyon szép márványos lett és az íze fenséges lehet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm! Nagyon finom volt..... csakis ajánlani tudom hogy süsd meg.

      Törlés