Advent negyedik vasárnapjához érkeztünk, már csakis pár várakozással teli nap választ el bennünket a karácsonyi ünnepektől. Lassan a bejgli, és sütemények is elkészülnek, így pl. a körbevágott, leeső szélekből készíthetünk kókuszgolyót. Így tettem én is, többféle cukormentes süteményt sütöttem, és a leeső részekből kókuszgolyó készült. Amennyiben nincs leeső süteményvég, akkor diabetikus reszelt keksszel is elkészíthetjük a golyókat. Ebben az esetben, mivel a keksz szárazabb, több lekvárra lesz szükségünk ahhoz hogy ne legyen száraz, és formázható masszát kapjunk.
Hozzávalók:
kb. 30 dkg leeső diabetikus sütemény vége vagy piskóta
1/2 ek eritrit
1 ek rumaroma (v. ízlés szerint)
1 tk vaníliaaroma
2-3 ek diabetikus lekvár (pl. sárgabarack, eper...)
5 dkg diabetikus csokoládé
5 dkg mandulaforgács
Kell még kb. 10 dkg kókuszreszelék a beleforgatáshoz.
A sütemények felszeletelésénél vagy a piskótalapok körbevágásakor leeső tésztadarabokat morzsoljuk össze.
Ezután adjuk hozzá az eritritet (vagy ízlés szerinti édesítőt) a vanília és a rumaromát, az olvasztott csokoládét, a mandulaforgácsot, és két evőkanál lekvárt, majd gyúrjuk össze a masszát, arra figyelve, hogy ne legyen túl lágy, és könnyen megtudjuk formázni. (ha szükséges közben még adjunk hozzá lekvárt)
Egy tálcára öntsük ki a kókuszreszeléket, majd a megformázott golyókat forgassuk bele. (nedves kézzel formázzuk meg a golyókat, akkor nem ragad a kezünkre)
A kókuszba forgatott golyókat ízlés szerint tálalhatjuk pl. bonbonpapírba, vagy egyszerűen csak egy tálcára sorakoztatva. Érdemes előző nap elkészíteni, hogy az ízek jól összeérjenek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése