2023. június 4., vasárnap

Szalonnás tyúkmell Stefánia spárgával.

 

 

A napokban egy tyúkot vásároltam, melyből feldarabolás után, a mellehúsát kivéve egy finom húslevest főztem. A mellét száraznak találtam ahhoz, hogy főt húsként fogyasszuk el, így némi császárszalonna hozzáadásával daráltam le, majd Stefánia készült belőle. A húsmassza közepébe a főtt tojás, vagy éppen sajt helyett, most spárga került, majd baconbe csomagolva ment a sütőbe. Az elkészült fasírt pedig finom szaftos maradt, a szalonnának és a baconnek köszönhetően, a spárga pedig nagyon jól illett a fűszeres húshoz. Tálaláskor cukormentes, pitypangsziruppal (receptje erre a linkre kattintva található) készült paradicsomsalátát kínáltam hozzá, de  ízlés szerint cukorral és mézzel is készíthetjük.




Hozzávalók:

50 dkg kakasmell

25 dkg füstölt császárszalonna

1 nagy csomag szeletelt bacon

1 cs zöld spárga

2 db zsemle

1 db vöröshagyma

2-3 gerezd fokhagyma

1 db tojás (nagy)

só (ízlés szerint)

2 tk ételízesítő

őrölt fekete bors (ízlés szerint)

kb. 1,5 dl étolaj


A spárgát hajlítsuk meg, törjük le a fás részét, alaposan mossuk meg, majd enyhén sós vízben pár perc alatt főzzük roppanósra. Ezután szűrjük le, és tegyük félre hogy kihűljön.

A zsemlét áztassuk be, majd amikor már jól megszívta magát, alaposan nyomkodjuk ki. 

A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. Ezután öntsünk rá egy kevés olajat, majd pároljuk üvegesre, végül pedig hűtsük ki.

A tyúkmellet és a császárszalonnát daráljuk le, majd adjuk hozzá az alaposan kinyomkodott zsemlét, az üvegesre párolt vöröshagymát, a préselt fokhagymát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel, és gyúrjuk össze a masszát. 

Ezután adjuk hozzá az egész tojást, majd szintén gyúrjuk alaposan össze.

Vágjunk le egy nagy darab folpackfóliát, majd helyezzük egymás mellé a baconszeleteket úgy, hogy fedjék egymást.

Ezután az alsó felére tegyük rá a húsmassza felét, egyengessük el, helyezzük rá az előfőzött, kihűtött spárgát, majd borítsuk be a maradék húsmasszával.

Ezután a fólia segítségével tekerjük fel úgy, hogy a bacon körbe beborítsa a húst.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük bele a hústekercset, és locsoljuk meg a maradék étolajjal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 90 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 170 fokon, 90 percig sütöttem.)

Én most jó pirosra sütöttem a bacont, de ha világosabbra szeretnénk, akkor ízlés szerint előbb is kivehetjük a sütőből.

Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni, hogy szépen tudjuk majd szeletelni.


 

Paradicsomsaláta hozzávalói:

4-5 db nagyobb paradicsom

3-4 ek pitypangszirup (v. méz)

1 tk édesítőszer (v. cukor)

1-2 tk magos mustár

2 ek citromlé

1-2 tk étolaj

csipetnyi só

1/2 vöröshagyma

petrezselyemzöld (ízlés szerint) 


Egy tálba tegyük bele a pitypangszirupot, az édesítőszert, a magos mustárt, az étolajat, a citromlevet és egy csipet sót, majd keverjük össze.

A paradicsomot vágjuk fel ízlés szerinti cikkekre, a vöröshagymát pucoljuk meg és vágjuk fel apróra, a petrezselyemzöldet szintén vágjuk fel apróra.

Ezután tegyük egy tálba, öntsük rá az öntetet, és óvatosan hogy a paradicsom ne nagyon törjön, forgassuk össze. Tálalás előtt hagyjuk állni, hogy az ízek összeérjenek. (közben óvatosan keverjük meg)



Tálalás előtt szeleteljük fel a Stefániát, majd a paradicsomsalátával kínáljuk. Ízlés szerint köretet is készíthetünk hozzá, de én csak a salátával tálaltam.


6 megjegyzés:

  1. Nagyon finom és különleges vasárnapi ebédetek volt. Nagyon gusztán tálaltad az ízletes paradicsom salátával! Egészséges és könnyű ebéd lehetett, váljon egészségetekre!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Katikám, nagyon köszönöm! Nagyon finom volt, és a paradicsom saláta éppen elég volt hozzá. A tyúkmell nagyon száraz lenne csak magában, de a szalonnával megbolondítva szaftos volt.

      Törlés
  2. Micsoda nagyszerű ötlet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ani, nagyon köszönöm! Csakis ajánlani tudom, ha tyúk vagy kakas mellett szeretnél készíteni. Így nem száraz, sőt nagyon finom.

      Törlés
  3. Milyen csodás ötlet a spárga a fasírtba, feldobja látványra és biztosan ízre is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm! Nagyon szeretjük a spárgát, így gondoltam kipróbálom, és tojás helyett azt teszek a húsmasszába. Nagyon finom volt együtt, próbáld ki.

      Törlés