2023. június 15., csütörtök

Spárgás-zöldborsós pite.

 


A hűtőben meglapult egy csomag leveles tészta, a zöldborsónak és a spárgának pedig éppen itt az ideje, így egy húsmentes pitét sütöttem. Mivel a leveles tésztával semmi tennivaló nincs, a spárgának és a zöldborsónak pedig pár perc előfőzés elegendő, a vöröshagyma is rövid idő alatt üvegesre párolódik, a többi hozzávalót csak össze kell keverni, így bő egy óra alatt el is készül a pite, és már tálalhatjuk is. A hús vagy éppen szalonna, kolbász..... stb. pedig egyáltalán nem hiányzik, mert csak zöldségekkel is nagyon finom.

 


Hozzávalók 24 cm-es piteformához:

1 cs Tante Fanny tönkölyös leveles tészta

1 cs zöld spárga

10 dkg zöldborsó

1 db vöröshagyma

3 db tojás (nagy)

2 dl Milli főzőtejszín (20%-os)

1 dl tej 

10 dkg reszelt sajt (pl. gouda, trappista..)

kisebb csokor petrezselyemzöld

só (ízlés szerint)

 1 tk ételízesítő

őrölt színesbors (ízlés szerint)

csipetnyi szerecsendió (el is hagyható)

2 ek étolaj



A piteformát kenjük ki vajjal, helyezzük bele a leveles tésztát, majd tegyük be a hűtőbe, ameddig elkészítjük a tölteléket.

A spárgát hajlítsuk meg, törjük le a fás részt, majd daraboljuk fel. 

Ezután tegyük egy edénybe, adjuk hozzá a zöldborsót, öntsük fel annyi vízzel hogy ellepje, szórjuk meg egy csipet sóval, majd pár perc alatt főzzük roppanósra. 

Amikor a spárga és a zöldborsó roppanósra főt, szűrjük le, és hűtsük ki.

A vöröshagymát pucoljuk meg, vágjuk félbe, és vékonyan szeleteljük fel.

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá a felszeletelt vöröshagymát, szórjuk meg egy csipet sóval, és pároljuk üvegesre. Ezután hűtsük ki.

A tojásokat üssük bele egy tálba, adjuk hozzá a főzőtejszínt, a tejet, az apróra vágott petrezselyemzöldet, az ételízesítőt, a csipetnyi szerecsendiót, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és keverjük alaposan össze.

Ezután adjuk hozzá a reszelt sajtot, és szintén keverjük össze.

Vegyük ki a hűtőből a piteformát, majd terítsük el a tésztán az üvegesre párolt vöröshagymát.

Ezután pakoljuk rá az előfőzött spárgát és zöldborsót, majd öntsük fel a fűszeres tejszínes-tojásos keverékkel.

helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 170 fokon, 40 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve a formában hagyjuk hűlni.

 


Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a pitét, majd úgy kínáljuk. A kívül ropogós leveles tészta, és a jó szaftos töltelék remekül összeillik. A húsféleség pedig egyáltalán nem hiányzik ebből a pitéből.

 

1 adag tápanyagtartalma:

Energia: 310 kcal

Fehérje: 11 g

Zsír: 20 g
 
Szénhidrát: 20 g

 

4 megjegyzés:

  1. De guszta pitét sütöttél! Ehhez tényleg nem hiányozhatott a hús, hisz tele van finom zöldségegekkel, és ott van a roppanós tészta. Nagyon finom, könnyű nyári ebédetek volt! 😋

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katikám, nagyon köszönöm! Nagyon finom volt, még a férjemnek is ízlett. Maradt belőle ebédről, azt hidegen ettem meg, de még úgyis finom volt. Kell néha egy kis húsmentes ebéd.... legközelebb spárga helyett zöldbabbal sütöm majd meg.

      Törlés
  2. Nagyon guszta és finom lehetett! Ahogy ránéztem nekem is a zöldbab jutott az eszembe finom és laktató lehet azzal is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva, nagyon köszönöm! Nagyon finom volt, készítsed el fél adagból, egy kisebb tepsibe.... biztosan Neked is ízlik majd. Zöldbabbal is finom lehet, de sajnos egyenlőre olcsóbbnak nem mondanám, mert itt nálunk nagyon drága a zöldbab. Legközelebb fagyasztott zöldbabbal próbálom majd meg.... :)

      Törlés