2023. március 18., szombat

Csicseriborsós tészta cukorbetegeknek.

 


A tészták közül az egyik kedvencem a krumplis tészta volt, de sajnos jó ideje le kell hogy mondjak róla. Persze azóta is elkészítem, csak éppen én nem ehetem meg. Nemrégiben a Facebook egyik cukorbetegeknek szóló csoportjában szembe jött velem a csicseriborsós tészta, amely felváltotta a krumplis tésztát. Rögtön el is döntöttem, hogy ki kell hogy próbáljam. Mivel csicseriborsó mindig van itthon pár üveggel (a Lidl-be veszem) így el is készült a tészta, mely nagyon, de nagyon finom. Valóban hasonló az íze mint a krumplis tésztának, így csakis ajánlani tudom, hogy készítsétek el.




Hozzávalók:

10 dkg teljes kiőrlésű kockatészta (v. durum tészta)

1 ü. csicseriborsó (40 dkg)

1 db vöröshagyma

só (ízlés szerint)

őrölt feketebors (ízlés szerint)

2 tk pirospaprika

kb. 1 dl víz

2 ek étolaj

 

A csicseriborsót több vízben mossuk át, majd öntsük bele egy szűrőbe, és csepegtessük le. A vöröshagymát vágjuk fel apróra. 

Az olajat hevítsük fel, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.

Ezután szórjuk meg a pirospaprikával, majd adjuk hozzá a lecsepegtetett csicseriborsót és krumplinyomóval (vagy villával) kicsit törjük össze. (Én kissé darabosra hagytam.)

Ezután öntsük fel a vízzel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd kevergetve főzzük pár percig. (addig főzzük, hogy felszívja a vizet, de ne legyen túl száraz)

A tésztát közben enyhén sós vízben főzzük ki, szűrjük le, és adjuk hozzá a csicseriborsóhoz, majd alaposan keverjük össze, és ha szükséges sózzuk meg.

Én egy kicsit ott hagytam a főzőlapon, hogy kissé megkapja az alját, és összekeverés után legyenek benne ropogós tésztadarabok.



Tálaláskor szedjük a tésztát tányérra, majd úgy kínáljuk. Ízlés szerint kínálhatunk mellé pl. csemege uborkát, salátát....


6 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, látszatra is teljesen hasonlít a krumplis tésztára. Váljon egészségedre!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva, nagyon köszönöm! Ízre is és kinézetre is éppen olyan mint a krumplis tészta, nagyon finom volt.

      Törlés
  2. Nagyon guszta, ránézésre tényleg olyan mint a krumplis tészta. És ha az íze is hasonló, akkor nagyon finom lehetett! Jó egészséget és jó étvágyat hozzá!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kati, nagyon köszönöm! Már annyira vágytam egy krumplis tésztára, hát most jól belaktam. Nagyon finom volt. :)

      Törlés
  3. Nagyon izgalmasan hangzik, a krumplis tésztát úgysem igazán szeretem. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet még finomabb is mint a krumplis tészta, de ez lehet csakis azért volt, mert már régen ettem. Próbáld ki, biztosan nem fogod megbánni.

      Törlés