2021. június 16., szerda

Haltepertő.

 


A fagyasztóba meglapult két szép Aranydurbincs, és éppen azon gondolkodtam, hogy mi is készüljön belőle, amikor is eszembe jutott, hogy haltepertőt sütök. A halat kifiléztem, majd az apróra vágott halhúst paprikás lisztbe forgattam, és bő olajban ropogósra sütöttem. A ropogósra sült haltepertő már így magában is nagyon finom volt...... de a házi tésztával készült túrós csuszához is jól illik. 

Az Aranydurbincsot pedig kedves barátomnak Frane Palekának köszönhetem, aki Horvátországban a Cromaris-nál dolgozik, mely a világ egyik legnagyobb vállalata, amely a legkiválóbb minőségű tengeri halakat forgalmazza.

Friss Cromaris hal megvásárolható a Budaörsi Halpiacon (ott kérésedre a halból egy finom ételt el is készítenek). Friss halat a Metro-ban is lehet vásárolni, ha abból készítenél egy finom halételt. Másrészt, ha már megtisztított, csomagolt halat szeretnél vásárolni, melyet csak elő kell készíteni a főzéshez, akkor a Sparban, és az Aldiban is megtudod vásárolni.     



Hozzávalók 4 fő részére:

2 db Aranydurbincs filé

só (ízlés szerint)

őrölt fehér bors (ízlés szerint)

3 ek búzaliszt

1 ek kukoricaliszt

1 tk pirospaprika

bő olaj a sütéshez

 

 

A halat filézzük ki, a csontos részét tegyük félre, és ízlés szerint főzzünk belőle egy egyszerű hallevest. 

A halfilét vágjuk fel kisebb kockákra, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk legalább egy fél órát állni, hogy az ízek kellően átjárják.

A kétféle lisztet és a pirospaprikát keverjük alaposan össze.

Ezután forgassuk bele a befűszerezett halhúst, és a felesleges lisztet rázogassuk le.

Hevítsük fel az olajat, majd kisebb adagokban tegyük bele a paprikás lisztbe forgatott halhúst, és pár perc alatt süssük szép pirosra, ropogósra. (több részletben süssük ki, ne pakoljuk egyszerre az olajba)

Amikor ropogósra sült, szedjük ki papírtörlőre, majd tálalásig tartsuk melegen.



A ropogósra sült halat kínálhatjuk csak úgy magában pl. egy korsó hideg sör, vagy éppen egy pohár bor társaságában. Én házi csuszatésztát gyúrtam, és a ropogósra sült halat a túrós csuszával tálaltam.


1 megjegyzés:

  1. Ezekből a ropogós halacskákból most elfogadnék pár darabkát, egy szelet friss kenyérrel és kovászos uborkával 😃. És egy pohár jó hideg sörrel 😄.

    VálaszTörlés