2018. december 22., szombat

Fekete-erdő pohárdesszert.




Az ünnepi ebéd, vagy éppen vacsora megkoronázására készíthetünk egy finom pohárdesszertet, melyet a Fekete-erdő torta inspirál. Amikor már nincs időnk a tortát megsütni, akkor jól jön ennek a pohárdesszertnek az elkészítése. A csokoládé mousse nem túl komplikált, megéri azt a kis időt ráfordítani, mert a vaníliás tejszínhabbal, és a kissé savanykás meggyel nagyon finom. Az utolsó pillanatig sem kell várnunk az elkészítésével, mert az poharakba rétegezés után, tálalásig mehet be a hűtőbe, és már nincs is vele több dolgunk.






Csokoládé mousse hozzávalói 4 db pohárhoz:

12,5 dkg csokoládé (70%-os)
2 db tojássárga
1 tk keményítő (púpozott)
2 ek porcukor
3 dl Hulala (v. habtejszín)
25 dkg mascarpone 



A tojássárgához adjuk hozzá a porcukrot, a keményítőt, 1 dl tejszínt, és keverjük simára, majd gőzfürdő fölött, állandó keverés mellett, addig főzzük, míg besűrűsödik. 

Ekkor vegyük le a gőzről, adjuk hozzá az apróra tördelt csokoládét, és addig keverjük míg a csokoládé teljesen felolvad. Ezután hűtsük ki teljesen.

Amikor a csokoládé teljesen kihűlt, adjuk hozzá a mascarponét, és keverjük simára. 

A maradék 2 dl tejszínt verjük fel kemény habbá, majd keverőkanállal, apránként keverjük hozzá a csokoládékrémhez.





Meggyzselé hozzávalói:

1 üveg magozott meggybefőtt
2 dl meggylé
1 cs vaníliás cukor
1 kk őrölt fahéj
2 tk keményítő (púpozott)



A meggybefőttet a 2 dl meggylével együtt öntsük bele egy serpenyőbe, adjuk hozzá a vaníliás cukrot és az őrölt fahéjat, és főzzük pár percig. (ízlés szerint több cukrot is adhatunk hozzá)

A keményítőt keverjük simára egy kevés vízzel, majd öntsük a forrásban lévő meggyhez, és kevergetve addig főzzük, míg besűrűsödik. 

Ezután vegyük le a tűzről, és hűtsük ki teljesen.





Vaníliás tejszínhab hozzávalói:

2 dl Hulala 
1 cs vaníliás cukor


A Hulalához adjuk hozzá a vaníliás cukrot, majd verjük fel kemény habbá.

Az előkészített poharakba rétegezzük a csokoládé mousse-t, a vaníliás tejszínhabot, és a meggyzselét, majd tegyük be 1-2 órára a hűtőbe.

Tálalás előtt kb. fél órával vegyük ki a hűtőből, hogy szobahőmérsékleten kissé felmelegedjen a pohárdesszert mielőtt tálalnak.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése