2015. március 5., csütörtök

Csíkos-kakaós kalács.




Közeleg a hétvége, így reggelire süssünk egy finom kalácsot, mely lehet kicsit munkaigényesebb, de sokkal finomabb, mint a boltban vásárolt. Mivel nem tudtam eldönteni, hogy milyen is legyen a kalács, így aztán csíkos kalácsot sütöttem. Az ötletet végül is az előzőleg sütött, sütőtökös-kakaós kalács adta, (melynek receptje itt megtalálható) így annak a receptjét vettem elő, és kisebb változtatással sütöttem meg. A kalács tésztája most is nagyon finom, és foszlós lett, így mivel nagyon ritkán sütök kalácsot egykettőre elfogyott az utolsó morzsáig. Ez kalács pedig nemcsak a hétköznapi, de még a húsvéti asztalon is megállja a helyét.







 Hozzávalók egy darab kalácshoz:

30 dkg liszt
1,5 dkg élesztő (friss)
1 dl tej
1db citromos Danone joghurt (125g-os)
1 citrom reszelt héja
1 db tojássárga (nagy)
1 ek porcukor
1 cs vaníliás cukor
3 dkg vaj
1 csipet só

1,5 ek cukrozatlan kakaópor
3 ek víz


Lekenéshez:

2 ek tejszín
1 ek olvasztott vaj
1 ek tej







A langyos, cukros tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, majd pár perc alatt futtassuk fel.

A keverőtálba tegyük bele a sóval, a vaníliás cukorral, és a reszelt citromhéjjal összekevert lisztet, majd csináljunk a közepébe egy mélyedést. Ezután az olvasztott vajat keverjük össze a tojássárgával, és a joghurttal, majd öntsük a liszt közepébe. Végül öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt, majd indítsuk be a robotgépet, és pár perc alatt dagasszuk meg a tésztát. (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk)

Ezután osszuk el két egyenlő részre, majd az egyiket tegyük egy kilisztezett tálba, és konyharuhával takarjuk le.

A kakaóport keverjük simára a vízzel, majd adjuk hozzá a másik tésztához. Ezután pár percig még dagasszuk, hogy egy sima kakaós tésztát kapjunk. Végül ezt a tésztát is tegyük egy kilisztezett tálba, majd konyharuhával takarjuk le.

Helyezzük a két tálat langyos helyre, majd kelesszük a tésztát egy óra alatt a duplájára.







A megkelt tésztákat borítsuk ki egy lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki egyforma méretűre. Ezután a fehér tésztát kenjük le vékonyan a meglangyosított tejszínnel, majd helyezzük rá a kakaós tésztát. Ezután nyújtsuk kicsit nagyobbra a tésztát, majd éles késsel hosszában felezzük meg.

Ezután az egyik tésztát szintén kenjük le a langyos tejszínnel, majd helyezzük rá a másik tésztát. Az így kapott tésztát nyújtsuk ki akkorára, mint a sütőforma amiben majd sütjük. (25 cm-es formában sütöttem, így akkorára nyújtottam ki)

Végül a sütőforma méretűre nyújtott tésztát, szorosan tekerjük fel, majd helyezzük bele a teflonos formába. (ha nem teflonos, vagy szilikonos formában sütjük, akkor előtte sütőpapírral béleljük ki a formát)

A sütőformában lévő tésztát takarjuk le konyharuhával, majd langyos helyen kelesszük újra 35-40 percig.
Ezután kenjük le olvasztott vajjal, mielőtt a sütőbe tennénk.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 30-35 perc alatt süssük szép pirosra. Amikor elkezd a kalács teteje szép színt kapni, takarjuk le alufóliával, nehogy megégjen sütés közben. (én légkeverésnél 160 fokon, 30 percig sütöttem, és kb. a sütési idő felénél takartam le alufóliával)

A sütőből kivett kalácsot kenjük le vékonyan tejjel, majd pár percig hagyjuk a formában. Ezután helyezzük rácsra, és úgy hűtsük ki teljesen.







A kalács tésztája nagyon finom foszlós. Ízlés szerint kínálhatjuk reggelire, esetleg uzsonnára egy bögre forró kakaóval, de pl. a húsvéti asztalon is megállja a helyét.



2 megjegyzés: