2013. január 11., péntek

Csicseriborsó leves.



 Téli hidegben igencsak jólesik egy tányér finom meleg leves. Valahogy ebben az időszakban sokkal többször főzök levest, mint máskor. Csicseriborsó levest is ilyenkor többször készítek, de valahogy eddig még a blogban nem szerepel a recept. Így aztán most elérkezett az idő, hogy megosszam hogyan is készül nálam ez a finom, kiadós leves. Én mindig száraz csicseriborsóból főzöm a levest, így előző este hideg vízbe be kell áztatni. Persze konzerv csicseriborsó esetén ezt a folyamatot kihagyhatjuk. A bacon sütésénél visszamaradt zsiradékon kezdem el párolni a hagymát, így már attól finom ízt kap. A római kömény, a többi fűszer, és a főzés végén hozzáadott tejföl és citromlé,  pedig csak még ízletesebbé teszi a levest. Tálaláskor ízlés szerint kínálhatunk hozzá kenyeret vagy éppen pogácsát.






Hozzávalók:

20 dkg csicseriborsó(száraz)
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 db sárgarépa
10 dkg bacon
1 tk római kömény
szerecsendió
curry
1/2 mk szódabikarbóna
őrölt bors
2 dl tejföl
citromlé
2 ek olaj


A csicseriborsót előző este áztassuk be annyi vízbe, hogy bőven ellepje. (konzerv csicseriborsóval is készíthetjük, azt viszont nem kell beáztatni) Főzés előtt a vizet öntsük le a csicseriborsóról.

A bacont vágjuk fel kisebb kockákra, majd az olajon süssük szép pirosra. Ezután szedjük ki a zsiradékból és tegyük félre.

A visszamaradt zsiradékon kezdjük el üvegesre párolni az apróra felvágott vöröshagymát. Pár perc után adjuk hozzá a római köményt, majd a vékonyra szeletelt fokhagymát, a feldarabolt sárgarépát, és csicseriborsót. 
Alaposan keverjük össze, majd szórjuk meg ízlés szerint a fűszerekkel. Ezután öntsük fel annyi vízzel, hogy jól ellepje. Ízlés szerint sózzuk, és tegyük bele a szódabikarbónát, majd főzzük puhára a zöldségeket.(a szódabikarbónától előbb megpuhul a borsó)

Amikor már megpuhult a borsó és a sárgarépa, akkor szűrőkanállal szedjük ki a felét a levesből és tegyük félre. 
Ezután a maradék zöldségeket botmixerrel pépesítsük, majd tegyük bele vissza az előzőleg kiszedett borsót, sárgarépát, és forraljuk fel újra.

A tejfölt keverjük simára egy kevés levessel, majd állandó keverés mellett, csorgassuk bele a levesbe. Ezután nyomjuk bele a citromlevet, majd főzzük még pár percig. 

Tálaláskor szedjük tányérokba a levest, majd a tetejét szórjuk meg a pirosra sütött baconnel, és apróra vágott petrezselyemzölddel.

5 megjegyzés:

  1. Nagy kedvencem, bár nálunk ritkán készül. Igazán kiadósan variáltad hozzá az alapanyagokat :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól néz ki, jó kis téli leves!

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm lányok!! Nagyon finom volt, lehet hamarosan újra főzök egy adagot.:)

    VálaszTörlés
  4. Az étel pompás, a fotó csodás!

    VálaszTörlés