2012. március 6., kedd

Fűszeres vörös lencse-leves.



A múlt héten, mivel igen nagy vízhangja  volt a magyar nyelven megjelentetett GoodFood magazinnak, én is beszereztem egy példányt. Már első ránézésre is egy nagyon igényes kiadvány. A pontos, na és nem utolsó sorban az átlagember számára elkészíthető receptekkel, csodálatos fotókkal, nagyon is kedvemre való újság. Átlapozva rögtön kedvem lett volna jó néhány receptet elkészíteni. Persze szép sorjában majd mindegyiknek eljön az ideje, de legelőször is ezt az egyszerű, ám igen finom levest készítettem el. Igaz némi átalakításra szükségem volt a hozzávalók tekintetében, mert sajnos nekem nem volt itthon currypaszta, de szerintem ezzel nem vagyok egyedül. Viszont curryvel, és chilivel helyettesítettem, és az elkészült leves, így is nagyon finom fűszeres, és pikánsan csípős lett. Az elkészítése pedig nem tartott tovább fél óránál, így kevés idővel rendelkező háziasszonyok figyelmébe ajánlanám.





Hozzávalók:

15-20 dk vörös lencse
1 l víz
1 db vöröshagyma (v. fehér hagyma)
2 ek olívaolaj
2 db zöldségleveskocka
curry
chili
2 dl tejszín

A vöröshagymát (v. fehér hagymát) megpucolni, és apróra felaprítani.
Egy edénybe belekanalazni az olívaolajat, majd hozzáadni a felaprított hagymát és üvegesre párolni. Ezután hozzáadni a vörös lencsét, majd megszórni ízlés szerint curryvel, chilivel és alaposan összekeverni. Ezután felönteni a vízzel, majd beletenni a zöldségleveskockát és kiforralni. Amikor már felforrt, a hőfokot mérsékelni, és kb. 20 percig főzni, hogy a lencse teljesen megpuhuljon. (közben ha szükséges, még utána ízesíteni)

Amikor a lencse már teljesen puhára főtt, akkor levenni a tűzről, majd botmixerrel pépesíteni. 
Ezután visszatenni a tűzre, és állandó keverés mellett, belecsorgatni a tejszínt. Végül kiforralni, de főzni már nem kell.

Tálaláskor tányérba szedni és a tetejét ízlés szerint megszórni apróra vágott újhagymával, vagy snidlinggel. (persze a tetejéről a hagyma el is hagyható)

17 megjegyzés:

  1. Nekem is tetszik az újság. Klassz lett a leves.

    VálaszTörlés
  2. Vörös lencsét nagyon szeretem,és ez a leves is tuti elkészítésre kerül nálam:)Szuper recept!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zitus az eredeti receptben kókusztej került bele, de mivel nekem az nem volt, így tejszínnel pótoltam. Azzal biztosan még finomabb lett volna.:)

      Törlés
  3. Nem ettem még vörös lencsét. Kár, hogy veszít abból a szép narancs színéből. De a leves nagyon csábító így is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszti, akkor itt az ideje, hogy megismerkedj a vörös lencsével. Én nagyon szeretem, levesnek, salátának egyaránt. Bizony kár, hogy elveszti a színét, mert olyan szép narancssárga.

      Törlés
  4. De jó, hogy most hoztad. Éppen ilyen receptet kerestem a spájban csüscülő vöröslencséhez. Köszi. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Petra, de örülök hogy tetszik a recept, na és Te biztosan átalakítod a receptet valami hasonló finomságra. Majd megyek és meglesem Nálad.:)

      Törlés
  5. Nagyon szuper! Én is megvettem tegnap, nem bírtam magammal...:) Elkészült végre a csokitorta, nagyon finom lett...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lilla, ugye milyen klassz receptek vannak benne. Én már több receptet kinéztem, és lassan beütemezem őket. Láttam a tortádat, nagyon szép lett, és a meggyel biztosan mennyei finom.:)

      Törlés
  6. Én is szeretem a vörös lencsét, így még nem készítettem soha, de nagyon jó ötlet:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kati, nyugodtan próbáld ki. Nem csak egyszerű, de nagyon finom.:)

      Törlés
  7. Szeretem a leveseket, mint ez! Finom!
    xoxoxo

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Maya!
      Vă mulţumim!
      Este delicios, o iubesc.:)

      Törlés
  8. Gizi, nekem mindig van vörös lencsém de egyszerüen szoktam késziteni...de viszont ez a recept tényleg nagyon remek, guszta és finom. Ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elisabeth nagyon köszönöm!! Nyugodtan próbáld ki, gyorsan elkészül és nagyon finom. Eredetileg kókusztejet kell a levesbe tenni, de nekem nem volt itthon, így tejszínnel pótoltam.:)

      Törlés
  9. Megcsináltam ezt a vöröslencse levest. Abban különbözik ahogy eddig szoktam, hogy én tejföllel csináltam. Most tejszínnel, de izgultam, mert csak zacskós habDe tejszínem volt itthon.
    De nagyon finom lett, nekem petrezselyem került a tetejére és pirított kenyérkockát is adtam hozzá.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marisz, nagyon örülök hogy Neked is ízlett, így tejszínesen a leves. Nagyon jó ötlet a petrezselyemzöld hozzá, na és a kenyérkockával még kiadósabb. Legközelebb én is így fogom tálalni, köszi az ötletet.:)

      Törlés