2023. február 18., szombat

Pudingos almás sütemény (cukorbetegeknek)

 


Az interneten napok óta szembe jött velem ennek az almás süteménynek a fotója és a receptje, persze nem a cukormentes változata, de annyira megtetszett hogy úgy döntöttem megsütöm. A finomliszt helyett én fehér rizslisztet használtam, de pl. barna rizsliszttel is megsüthetjük. A cukor helyett pedig eritritet valamint vaníliaaromát használtam. Én még őrölt fahéjjal is ízesítettem a tésztát, mert jól illik az almához, és nagyon szeretem az ízét. Alma helyett pedig körtével is megsüthetjük, (legközelebb én is körtét teszek majd a tésztába) mert szerintem azzal is finom lesz......

 


Hozzávalók 27x18 cm-es tepsihez:

 12,5 dkg rizsliszt

7 dkg eritrit

12,5 dkg vaj

1 tk vaníliaaroma

1 tk őrölt fahéj

csipet só

 1 cs sütőpor

1 cs vaníliás pudingpor

2 db tojás (nagy)

1 dl tej 

2 db alma

1/2 citrom reszelt héja


 

A puha, felkockázott vajhoz adjuk hozzá az eritritet, a vaníliaaromát és keverjük simára.

Ezután egyesével adjuk hozzá az egész tojásokat, és mindegyikkel keverjük alaposan össze, majd keverjük hozzá a tejet is.

A rizsliszthez adjuk hozzá a pudingport, az őrölt fahéjat, egy csipet sót, és a sütőport majd keverjük össze.

Ezután öntsük hozzá a vajas keverékhez, és keverjük simára a masszát.

Az almákat hámozzuk meg, majd negyedeljük, vágjuk ki a magházat, majd ízlés szerint kockázzuk fel. (Én a negyedeket még félbevágtam, majd nagyobb kockákra vágtam fel.)

Ezután adjuk hozzá a tésztához, majd keverőkanállal alaposan forgassuk össze.

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd egyenletesen öntsük bele az almás tésztát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 40-45 percig, tűpróbáig. Ha a teteje kezdene túlpirulni, akkor takarjuk le alufóliával és úgy süssük készre. (Én légkeverésnél 160 fokon 40 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve hagyjuk a tepsiben pár percig, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki teljesen.

 


Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg poreritrittel, majd szeleteljük fel,és úgy kínáljuk. Egy nagyon könnyű, és finom tésztájú süteményt kapunk. Az almát ízlés szerint pl. körtére cserélhetjük.

 

4 megjegyzés:

  1. Finomat sütöttél! Ami almás és fahéjas az nálunk is mindig jöhet 😋.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katikám, nagyon köszönöm! Az eredeti recept finomliszttel és cukorral készült, próbáld ki, nagyon egyszerű és nagyon finom. Szerencsére a férjemnek is ízlett a cukormentes változat.

      Törlés
  2. Nagyon finom lehetett ez az almás. Jó, hogy cukorbetegként sem kell lemondani a finom ízekről. Kicsit átgondolod, hozzávalókat cserélsz, és máris könnyebb.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ani, csakis ajánlani tudom neked is.... nagyon finom volt, még másnap is, mert maradt belőle. A mai világban már nem gond lecserélni a hozzávalókat. Emlékszem amikor a szomszéd nénik csak álmodoztak egy-egy süteményről.

      Törlés