2022. október 8., szombat

Stíriai metélt cukorbetegeknek.

 


Nagyon szeretem a stíriai metéltet, de amióta cukorbeteg lettem, sajnos le kellett mondanom róla.(a cukros, és finomliszttel készült változata erre a linkre kattintva található) Mivel az első időkben még sok mindenről lemondtam, ma már szinte mindent elkészítek diabetikus változatban is. Így volt ez a stíriai metélt esetében is.... elkészítettem teljes kiőrlésű liszttel, és cukor helyett eritrittel. A megsült, és illatozó süteményt alig vártam hogy megkóstolhassam.... a végeredmény pedig nagyon finom. Persze azért mazsolával még finomabb lenne, de azt én kihagytam belőle.



Hozzávalók:

10 dkg Teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt

7 dkg tönkölybúza finomliszt

25 dkg rögös túró

3 db tojás (nagy)

3 dkg vaj

2 dl tejföl

1 kk vaníliaaroma

12 dkg eritrit

1 citrom reszelt héja

csipet só



 
 
A túrót villával törjük össze, majd adjuk hozzá a kétféle lisztet, a csipet sót, egy egész tojást, és egy kanál tejfölt, majd gyúrjuk össze.
 
Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra a tésztát, és vágjuk fel kb. egy cm-es csíkokra, majd ízlés szerinti hosszúra. (olyanra vágjuk fel mint a metélt tészta)
 
Ezután enyhén sós forrásba lévő vízbe tegyük bele, majd amikor feljön a tészta a víz tetejére, mérsékeljük a lángot, és főzzük pár percig.
 
Ezután szűrjük le, majd keverjük össze az előzőleg elkészített cukros-tojásos-habos masszával.
 
A puha vajat keverjük habosra az eritrittel, a vaníliaaromával, két tojás sárgájával, a tejföllel, és a reszelt citromhéjjal.
 
A tojások fehérjét verjük kemény habbá 2 dkg eritrittel, majd óvatosan keverjük hozzá a masszához. (Én amikor már kezdett kifehéredni a hab, akkor adtam hozzá az eritritet.)
 
Végül a leszűrt, és lecsepegtetett tésztát óvatosan keverjük össze a habos masszával, majd öntsük bele egy sütőpapírral kibélelt közepes méretű tepsibe/sütőformába. (sütőpapír helyett kivajazott, és zsemlemorzsával megszórt sütőformába is süthetjük)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 40 perc alatt szép aranybarnára. (Én légkeverésnél 170 fokon, 35 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd a sütőpapírral együtt emeljük ki, és tálalásig tartsuk melegen.



Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg poreritrittel, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. Tálalhatjuk pl. egy tányér leves mellé második fogásként, de desszertként is megállja a helyét.


2 megjegyzés:

  1. Ezt a finomságot is ügyesen megoldottad! Bár fehér liszttel biztos más íze van, de így is finom lehetett. Mi is szeretjük, de valahogy mégis ritkán csinálom 😀.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon finom volt, de azért kicsit más mintha fehér liszttel készült volna. A mazsola is hiányzott, mert azzal szeretem, de valamit valamiért.... be kell érnem a diétás ételekkel, viszont a cukorszintem jó.

      Törlés