2022. szeptember 17., szombat

Köleskoch csokoládéöntettel. (cukorbetegeknek)

 


Amióta be kell tartanom a diétát sok finom süteményről le kellett hogy mondjak, így aztán a kedvenc rizskoch is csak nagyon ritkán kerül a tányérunkra. A neten bolyongva a napokban rátaláltam a köleskoch receptre (eredeti recept itt található) és rögtön el is döntöttem hogy megsütöm. A sütemény el is készült, és mivel cukrot nem tartalmaz, így igaz azért csak mértékkel, de cukorbetegként lelkiismeret furdalás nélkül ehettem belőle. A csokoládéöntet jól illik hozzá, de ízlés szerint diabetikus lekvárral is kínálhatjuk.

 


Hozzávalók kb. 18x27 cm-es tepsihez: 

16 dkg köles

1 dl víz

5 dl tej

5 dkg Vénusz margarin

8 dkg eritrit

1/2 citrom reszelt héja

1 tk vaníliaaroma

3 db tojás (nagy)



A kölest tegyük egy szűrőbe és folyó víz alatt mossuk át. 

Ezután öntsük fel a vízzel, és addig főzzük míg magába szívja, majd öntsük fel a fele mennyiségű tejjel, és szintén addig főzzük míg felszívja a tejet is.

Ezután öntsük fel a maradék tejjel, majd addig főzzük tovább, hogy teljesen felszívja, és a köles megpuhuljon.

Amikor a köles már teljesen felszívta a tejet és megpuhult, vegyük le a tűzről, majd adjuk hozzá a felkockázott margarint, az eritritet, a vaníliaaromát, és keverjük alaposan össze.

A tojásokat válasszuk szét, majd a fehérjét egy csipet sóval, kezdjük el habbá verni.

Amikor a tojásfehérje már kezd kifehéredni, adjunk hozzá 1 teáskanál eritritet, és verjük tovább kemény habbá, majd tegyük félre.

A langyosra hűlt köleshez adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, majd egyesével keverjük hozzá a tojássárgákat. (mindegyik tojássárgát külön-külön adjuk és keverjük hozzá)

Ezután több részletben, óvatosan hogy a hab ne nagyon törjön, keverjük hozzá a keményre felvert tojáshabot is.

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd egyenletesen öntsük bele a masszát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 45-50 percig. (Én légkeverésnél 170 fokon, 45 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben hűlni, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki teljesen.



Csokoládéöntet hozzávalói:

1 dl víz

4 dkg vaj

2 ek holland kakaó

5 dkg étcsokoládé (70%-os)

2 ek eritrit

1 ek rumaroma


A csokoládéöntet hozzávalóit tegyük egy serpenyőbe, majd kisebb lángon, kevergetve főzzük pár percig hogy kissé besűrűsödjön. 

Ezután hagyjuk hűlni, majd a köleskoch-hoz kínáljuk



Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a sütemény poreritrittel, majd szeleteljük fel, és a csokoládéöntettel kínáljuk.


4 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta lett, főleg a csoki öntettel! 😊. Finom lehetett, váljék egészségedre! Egyszer én is csináltam kölesfelfújtat, valamilyen gyümölcsös öntettel. Ahogy emlékszem, finom volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Katalin, nagyon köszönöm! Bevallom, nem gondoltam hogy ilyen finom lesz, de már annyira hiányzott a rizskoch. A csokoládéöntet is finom volt, de szerintem a Te gyümölcsös önteted jobban illik hozzá. Hamarosan újra sütöm....

      Törlés
  2. Nagyon jól néz ki. Kölessel még nem próbáltam, de emlékszem Katalinéra. Bulgurral nagyon finom volt, és az is kicsit diétás. https://korsocska.blogspot.com/2021/03/bulgur-felfujt-kicsit-dietas.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ani, nagyon köszönöm! A bulgurt is nagyon szeretem, és pl. körtés pohárdesszertet már csináltam, és az finom volt. Köszönöm a linket, megyek és megnézem. :)

      Törlés