2022. július 17., vasárnap

Túrós pite cukorbetegeknek.


Napok óta nincs az a rekkenő nagy meleg, így bemertem kapcsolni a sütőt. (a 30 fokos meleget már szinte észre sem vesszük, felüdülést jelent a 40 fokos kánikula után) Mivel elég régen sütöttem már túrós pitét, diétás változatban pedig most először, így gondoltam éppen itt az ideje. A tészta a teljes kiőrlésű liszttel is finom, és omlós.... a túrós tölteléken pedig csakis annyit változtattam, hogy cukor helyett eritrittel készült. Alig vártam hogy kisüljön, és kihűljön..... nem csalódtam mert a diétás változat is nagyon finom. Igaz egy kisebb tepsivel sütöttem, de így is elég soknak bizonyult, így aztán került a fagyasztóba is, jó lesz majd elővenni, ha éppen túrós pitére vágyom.

 


Tészta hozzávalói:

20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

10 dkg tönkölybúza finomliszt

10 dkg Vénusz margarin

1 ek eritrit

1 db tojás (nagy)

1 ek tejföl

csipet só

1/4 sütőpor

 

A kétféle lisztet, a sót, és a sütőport keverjük össze, majd adjuk hozzá a felkockázott hideg margarint, és kezdjük el összemorzsolni.

Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá az eritritet, majd adjuk hozzá az egész tojást és a tejfölt, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.

Ezután osszuk el két egyenlő gombóccá, majd az egyik tésztagombócot nyújtsuk ki enyhén lisztezett sütőpapíron tepsi méretűre.

A másik tésztagombócot tegyük félre.



Túrós töltelék hozzávalói:

50 dkg túró

10 dkg eritrit

1 tk vaníliaaroma

1 citrom reszelt héja

2 db tojás

1 cs vaníliás pudingpor


A túrót tegyük egy tálba, majd villával törjük össze.

Ezután adjuk hozzá az eritritet, a vaníliaaromát, a reszelt citromhéjat és keverjük alaposan össze.

Ezután válasszuk szét a tojásokat, majd a sárgáját keverjük hozzá a túróhoz, a fehérjét pedig egy csipet sóval verjük fel kemény habbá.

A pudingport szintén keverjük hozzá a túróhoz, majd apránként, óvatosan hogy a hab ne nagyon törjön, a keményre felvert tojáshabot is keverjük hozzá.

A tepsiben lévő tésztára ezután egyenletesen öntsük rá a túrós tölteléket, majd nyújtsuk ki tepsi méretűre a félretett tésztagombócot, és fedjük be vele a túrós tölteléket.

Ezután kenjük le tejjel a tészta tetejét, majd villával több helyen böködjük meg, hogy sütés közben a gőz távozni tudjon.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt süssük szép aranybarnára. (Én légkeverésnél 170 fokon, 40 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve pár percig hagyjuk a tepsiben hűlni, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki teljesen.

 


Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a süteményt poreritrittel, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. A tészta finom, omlós, a töltelék pedig habkönnyű. Pl. le is fagyaszthatjuk, majd fogyasztás előtt pár órával vegyük ki a fagyasztóból, majd szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni.

 

1 szelet tápanyagtartalma:

Energia: 142 kcal

Fehérje: 7 g

Zsír: 7 g

Szénhidrát: 13 g

 

4 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, szép lett, finom is lehetett. Szép magas a tölteléke is, váljon egészségedre!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katikám, nagyon köszönöm! Nagyon finom lett.... így ezzel a tésztával fogom ezután sütni a pitéket.

      Törlés
  2. Nagyon guszta , finom lehet! Ilyenkor szoktam elgondolkodni hogy most mit süssek gyorsan mert annyira megkívántam !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva, nagyon köszönöm! Sokszor megkívánok én is egy-egy süteményt, de a legkisebb tepsimben sütve is napokig rájárok, így inkább neki sem állok a sütésnek. Ezt a pitetésztát fogom ezután használni, mert nagyon finom, omlós.

      Törlés