2021. április 3., szombat

Répás-gesztenyés fészektorta.

 


Húsvétkor nálunk elmaradhatatlan a répatorta, így idén is elkészült, méghozzá egy gluténmentes változata. A tészta fehér liszt helyett rizsliszttel készült, és a sárgarépa mellett került még darált dió, reszelt narancshéj, és őrölt fahéj is bele. A kihűlt tésztára az előzőleg elkészített, majd jól lehűtött gesztenyekrémet krumplinyomó segítségével nyomtam rá, egy fészket megformálva, majd színes tojáscukorral pakoltam meg.


 

Tészta hozzávalói 20 cm-es tortaformához:

 

20 dkg sárgarépa

15 dkg porcukor

1 cs vaníliás cukor

10 dkg rizsliszt (v. búzaliszt)

15 dkg darált dió

1 kk őrölt fahéj

1 narancs reszelt héja

3 db tojás (nagy)

csipetnyi só

1 kk szódabikarbóna

 

 A sárgarépát pucoljuk meg, majd reszeljük le egy kisebb lyukú reszelőn.

A tojássárgához adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd keverjük habosra.

Ezután adjuk hozzá a darált diót, a reszelt sárgarépát, a reszelt narancshéjat, majd szitáljuk hozzá az előzőleg a szódabikarbónával, és egy csipet sóval összekevert lisztet, és keverjük simára a masszát.

A tojások fehérjét egy csipet sóval verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan hogy a hab ne nagyon törjön, keverjük hozzá a masszához.

A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, vagy zsírozzuk és lisztezzük ki, majd egyenletesen kanalazzuk bele a masszát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 50 percig, tűpróbáig. (Én légkeverésnél 170 fokon, 45 percig sütöttem.

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.

Amikor a tészta kihűlt a közepétől kiindulva vájjunk egy kb. 10 cm-es kört amely kb. 1,5-2 cm mély legyen. (a kivájt tésztára nem lesz szükség, így nyugodtan megehetjük)



Gesztenyés krém hozzávalói:

 

50 dkg gesztenyemassza

25 dkg mascarpone

1 tk holland kakaó

2 cs vaníliás cukor

2-3 ek porcukor

díszítéshez kell egy csomag tojáscukor

 

A mascarponéhoz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, és a kakaót, majd keverjük simára.

Ezután adjuk hozzá a gesztenyemasszát és szintén keverjük alaposan össze, majd tegyük be a hűtőbe, hogy kissé megdermedjen a krém, és az ízek jól összeérjenek. (mindenképpen tegyük be a hűtőbe hogy lehűljön, mert csak akkor tudunk vele könnyen dolgozni)

Amikor a krém kellően lehűlt, vegyük elő a tésztát és kívül-belül kenjük meg vékonyan a gesztenyekrémmel.

Ezután a maradék gesztenyés krémet kanalazzuk bele egy krumplinyomóba, majd nyomjuk rá a tésztára egy fészket kialakítva.

A torta közepén kialakított fészekbe azután tegyük bele a tojáscukrot, majd tálalásig tegyük a tortát hűtőbe.

 


Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.


2 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehetett, ráadásul mutatós és ötletes édesség! Méltó helye volt az ünnepi asztalon!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katikám nagyon köszönöm! Bizony finom volt, azóta már meg kellett ismételni, mert a férjemnek nagyon ízlett.

      Törlés