2020. június 30., kedd

Krumplikása lecsós csirkemájjal.



A krumplikása a legegyszerűbb, és a legkönnyebben elkészíthető köret melyet valaha is ettem. Igaz nagyon egyszerű, mert a krumplin kívül szinte más nem is kell hozzá, de annak ellenére nagyon finom, és én szeretem. Gyerekkoromra visszaemlékezve, a hétvégi lecsós kacsamáj mellé mindig ezt készített az Édesanyám. Mivel ma már nem tartok baromfit, így kacsát sem, most a krumplikása mellé lecsós csirkemáj készült, mellyel ugyancsak jól összeillik.







 Krumplikása hozzávalói:

50 dkg krumpli
1 kk só
2 tk liszt
víz


A megpucolt, és apró kockákra vágott krumplit öntsük fel annyi vízzel hogy éppen csak ellepje, adjuk hozzá a sót, majd főzzük puhára. (addig főzzük, hogy a krumpli már szinte szétfőjön)

A puhára főtt krumplit ezután botmixerrel pépesítsük, majd szórjuk meg a liszttel, keverjük simára, csomómentesre. 

Ezután tegyük vissza a tűzre, majd kevergetve addig főzzük, hogy besűrűsödjön, és elfője a lisztes ízét. (kb. 1-2 perc) Közben kóstoljuk, és ha szükséges még sóval ízesítsük.





 Lecsós csirkemáj hozzávalói:


 6-8 db csirkemáj
1 db vöröshagyma
  3 db paprika
4 db paradicsom
só (ízlés szerint)
őrölt bors(ízlés szerint)
1 kk majoranna
1 tk pirospaprika
1 tk Piros Arany (csípős) 
2 ek olaj



A vöröshagymát pucoljuk meg, vágjuk félbe, és vékonyan szeleteljük fel. A paprikát és a paradicsomot ízlés szerint vágjuk fel.


Egy serpenyőbe kanalazzuk bele az olajat, adjuk hozzá a vékonyra szeletelt vöröshagymát, majd addig pároljuk, míg kissé összeesik.


Ekkor adjuk hozzá a paprikát, majd pár perc után a paradicsomot, szórjuk meg a pirospaprikával, adjuk hozzá a csípős paprikakrémet (ez el is hagyható) sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a majorannával, majd keverjük össze.


Ezután addig pároljuk, míg a paprika és a paradicsom kissé összeesik.


Végül adjuk hozzá a feldarabolt csirkemájat, majd félig lefedve a serpenyőt, pár perc alatt pároljuk puhára a májat. (közben többször rázogassuk meg, és ha szükséges öntsünk alá egy pici vizet, és ízesítsünk utána)





Tálaláskor a krumplikására kanalazzuk rá a lecsós csirkemájat, majd úgy kínáljuk. A krumplikása nagyon egyszerű étel, de remekül illik a lecsós csirkemájhoz.


2 megjegyzés:

  1. Egyszer próbáld ki úgy, hogy a serpenyőben pirosra sütöd mindkét oldalát és így tálalod rá a lecsós májat. Jelentősen finomabb úgy. Nálunk mindig így készült : https://zsanuaria.blogspot.com/2010/03/krumplikasa-ezt-az-etelt-dediek.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Anikó! Köszönöm az ötletet, legközelebb kifogom próbálni, lepirítom én is. Biztosan nagyon finom, de majd tudatom Veled a végeredményt. :)

      Törlés