2020. június 21., vasárnap

Kókuszos-dióhabos csiga.




Ma egész nap olyan kiszámíthatatlan az időjárás, míg az egyik percben még süt a nap, a másikban már szitál, vagy éppen esik az eső.... így aztán hangulatjavítónak sütöttem egy tepsi finom, kókuszhabos csigát. A sütőporos tésztába került némi túró, melytől finom, és puha marad pár napig, persze csakis ha marad belőle, mert a kókuszos-diós habbal, és a csokoládéval szinte abbahagyhatatlan....





 Tészta hozzávalói:

35 dkg liszt
1 cs sütőpor
10 dkg tehéntúró
2 dl tejföl (2,8%-os)
10 dkg vaj (fagyos-hideg)
4 db tojássárga (nagy)
 csipet só



A lisztet keverjük össze a sütőporral, és egy csipet sóval.

Ezután adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, majd kezdjük el összemorzsolni a tésztát. (gyorsan dolgozzunk vele, hogy a vaj ne melegedjen fel a kezünktől)

Ezután csináljunk a közepébe egy mélyedést, tegyük bele a túrót, a tejfölt, adjuk hozzá a tojássárgát, kicsit keverjük össze, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (Egy könnyen nyújtható tésztát kell hogy kapjunk, így ha szükséges, gyúrás közben még adhatunk hozzá egy kevés lisztet.)

Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra a tésztát, majd kenjük rá a kókuszhabos tölteléket. (kb, 0,5 cm vastagra nyújtsuk ki a tésztát)






 Kókuszhabos töltelék hozzávalói:

10 dkg kókuszreszelék
5 dkg darált dió
4 db tojásfehérje (nagy)
20 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
csipet só


 A tojásfehérjéhez adjunk hozzá egy csipet sót, majd kezdjük el habbá verni.

Amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett, kanalazzuk hozzá a vaníliás cukorral összekevert porcukrot, és verjük keményebb habbá. (nem lesz teljesen kemény a hab)

Ezután adjuk hozzá a kókuszreszeléket és a darált diót, majd fakanállal, óvatosan keverjük, forgassuk össze.

A vékonyra kinyújtott tésztára egyenletesen kenjük rá a kókuszhabot, majd tekerjük fel úgy mint a bejglit.

Ezután egy éles késsel vágjuk fel kb. 1-1,5 cm-re a tésztát, majd helyezzük egymástól kicsit távolabb a csigákat, egy sütőpapírral kibélelt tepsire.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 25-30 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem.)






Amikor a csigák teljesen kihűltek, olvasszuk fel a csokoládét, majd ízlés szerint csorgassuk a tetejére, és várjuk meg, míg megdermed.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a kókuszhabos csigákat porcukorral, majd úgy kínáljuk. A túrótól a tészta finom, puha marad, és a csokoládé remekül illik a kókuszos ízhez.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése