2020. április 2., csütörtök

Sütőben sült túrógombóc.




A pillekönnyű, pirított zsemlemorzsába forgatott túrógombóc az egyik nagy kedvenc nálunk, de most mégsem az készült, hanem a sütőben készült változatot próbáltam ki. Sokszor tervbe vettem már, de eddig valahogy mindig elmaradt.... melyet most bánok csak igazán, mert nagyon finom. A diónyi gombócokat egy sütőtálba sorakoztattam, majd édes-tejföllel nyakonöntve került a sütőbe. Bő fél óra múlva pedig el is készült, és finom illat belengte az egész konyhát. Tálalás előtt porcukorral szórtam meg, és a házi, kissé savanykás meggylekvárral kínáltam.





Hozzávalók a túrógombóchoz:

50 dkg túró
10 dkg búzadara 
2 db tojás (nagy)
csipet só
1 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja

2-3 dkg vaj a forma kikenéséhez



A túrót villával törjük össze, majd adjuk hozzá a búzadarát, egy csipet sót, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a tojások sárgáját, majd alaposan keverjük össze.

A tojások fehérjét egy csipet sóval verjük fel kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a túrós masszához.

Ezután tegyük be kb. egy órára a hűtőbe, hogy a búzadara megszívja magát, és a massza formázható legyen.

A sütőformát (v. tepsit) kenjük ki a puha vajjal.

Vegyük ki a hűtőből a túros masszát, nedves kézzel formázzunk nagyobb diónyi gombócokat, majd helyezzük bele az előzőleg kivajazott formába.






 Édes-tejfölös öntet hozzávalói:

45 dkg tejföl
15 dkg porcukor
3 cs vaníliás cukor
2 db tojás (nagy)
csipet só
1 citrom leve 
1/2 citrom reszelt héja


A tejfölhöz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, egy csipet sót, a citromlevet és a reszelt citromhéjat, végül pedig az egész tojásokat.

Ezután kézi habverővel keverjük simára. (ízlés szerint ekkor még adhatunk hozzá cukrot)

Ezután az édes-tejfölös öntetet egyenletesen öntsük rá a gombócokra.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd 35-40 perc alatt süssük készre, szép aranybarnára. (Én légkeverésnél 170 fokon, 35 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni, mielőtt tálalnánk.





Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd helyezzünk pár darab gombócot tányérra, és úgy kínáljuk. Nagyon jól illik hozzá pl. egy savanykásabb lekvár, így én meggylekvárral tálaltam.


8 megjegyzés:

  1. Nagyon gusztusos, és finomnak néz ki. Lehet ki is próbálom :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Fáni, nagyon köszönöm, és nyugodtan próbáld ki!

      Törlés
  2. Nahát, ez igazán meggyőzően néz ki, remek ötlet. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm!:) Régóta készültem már megcsinálni.... nagyon finom volt.

      Törlés
  3. Szia. Az öntethez már csak 1 van.cukrom maradt. Baj?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Nem baj... nem lesz annyira vanília íze, de finom lesz.

      Törlés
  4. Szia! Most készül ez a finomság, kiváncsi leszek milyen lesz. A hagyományos túrógombocom az több hozzávalóval készül, de nagyon bevált, viszont a te recepted szerinti elkészítési idő gyorsabb,
    meg nem olyan macerás. Ha beválik így csinálom a jövőben. Köszi, szép napot. /Egyébként már több receptedet kiprobáltam, és jók!/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Köszönöm hogy több receptemet is kipróbáltál már, és örülök hogy nem csalódtál.Én is nagyon kíváncsi leszek, hogy ez a túrógombóc ízlik-e majd Neked is. Hagyományos receptem van nekem is, másképpen készül, és pille könnyű, nagyon szeretjük. Azt enyhén sós vízben főzöm ki, és zsemlemorzsába forgatom bele. :)
      További szép napot kívánok, és a túrógombóc váljék egészségetekre!

      Törlés