2019. május 9., csütörtök

Meggyes rakott kalács.




A napokban kalácsot sütöttem, és az utolsó pár szelet már nem akart elfogyni, így gondoltam kicsit felturbózva, majd a sütőben összesütve, biztosan nagy sikere lesz... A kalácsréteg közé meggybefőttet szórtam, majd a tejszínes keverékkel nyakon öntve került a sütőbe. Végül pedig keményre felvert tojáshabbal koronáztam meg, és sütöttem készre. A kissé savanykás meggyel, és a habkoronával pedig már nem tudtunk neki ellenállni, így rövid idő alatt el is fogyott.





 Hozzávalók:

4-5 szelet kalács
15 dkg meggybefőtt (magozott)
3 db tojás (nagy)
10 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
4 dl Hulala (v. habtejszín)
1 ek krisztálycukor
5 dkg vaj






A sütőformát kenjük ki a vaj felével.

A tojásokat válasszuk szét, a sárgáját tegyük félre, a fehérjét pedig a kristálycukorral verjük fel kemény habbá, majd felhasználásig tegyük be a hűtőbe.

A felszeletelt kalácsot vágjuk fel ízlés szerinti kockákra, majd a felét terítsük bele az előzőleg kivajazott sütőformába.

Ezután szórjuk meg az alaposan lecsepegtetett meggybefőttel, majd fedjük be a maradék, felszeletelt kaláccsal.

A tojások sárgáját keverjük simára a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd keverjük hozzá a reszelt citromhéjat és a Hulalát (v. habtejszínt) is.

Ezután csorgassuk a keveréket a sütőformában lévő kalácsra, majd csipkedjük rá a tetejére a maradék vajat.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük kb.20 percig, majd vegyük ki a sütőből, egyenletesen kanalazzuk rá a keményre felvert tojáshabot.

Ezután tegyük vissza a sütőbe, és addig süssük, szárítsuk, hogy a tetején a hab szép színt kapjon.

Tálalás előtt hagyjuk hűlni, majd ízlés szerint szeleteljük, és úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése