2018. április 15., vasárnap

Marcipános keksztekercs.




 Keksztekercset eddig is sokszor készítettem, mert egyszerű, és még a sütőt sem kell bekapcsolni hozzá. Vaníliás krémmel megkenve, pedig szinte abbahagyhatatlan.... A napokban viszont a Citromhab blogban egy marcipános keksztekercs recept keltette fel az érdeklődésemet. Mivel minden hozzávaló a rendelkezésemre állt, így pikk-pakk el is készült a marcipános keksztekercs nálam is. Az eredeti recepten csakis annyit változtattam, hogy én a darált kekszhez lefőzött, hideg feketekávét is adtam mielőtt összegyúrtam, és a marcipánt is készen vásároltam. Persze akinek van otthon mandula, az saját maga is elkészítheti a marcipánt. A marcipán hozzávalói, és készítése erre a linkre "Marcipános keksztekercs" kattintva olvasható.





 Hozzávalók egy tekercshez:

25 dkg háztartási keksz
10 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 ek holland kakaó
5 dkg vaj
3 ek rum
1 dl lefőzött feketekávé
tej (amennyit majd felvesz)
40 dkg marcipán (2 csomag)





A darált kekszet keverjük össze a porcukorral, a vaníliás cukorral, és a kakaóval, majd adjuk hozzá a puha vajat, a rumot, a lefőzött, hideg feketekávét, majd kezdjük el összegyúrni.

Gyúrás közben, apránként adjunk hozzá annyi hideg tejet, hogy egy könnyen nyújtható masszát kapjunk. (a tejet csakis apránként adjuk hozzá, nehogy túl lágy legyen a massza)

Ezután enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki kb. fél centi vastagra.

A marcipánt gyúrjuk össze, majd szintén enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki akkorára, mint a kekszes lap.

Ezután a marcipánt helyezzük rá a kekszes lapra, majd a papír segítségével tekerjük fel. (Én egyszerűen ráfordítottam a marcipánt, majd óvatosan lehúztam róla a papírt.)

Ezután helyezzük tálcára a tekercset, majd tegyük be pár órára a hűtőbe, hogy kellően megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.

Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a keksztekercset, majd éles késsel szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.


4 megjegyzés:

  1. Gizi! Ez valami isteni!! Amint elfogy a túrógombóc, rögtön ezzel kápráztatom el a Zuramat!! :)
    puszi
    Sylvia

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Sylviám, csak annyit tudok mondani, hogy az én férjem imádta! Én sajnos csak egy kis darabkát mertem megkóstolni, mert nagyon magas a cukrom. :(

      Törlés
    2. Ó, szegény!! Az a rengeteg finomság, amit csinálsz, és még csak nem is ehetsz belőle!! (vagy legalábbis nagyon keveset!) Nagyon szigorú diétán vagy?
      A marcipános tekercs jelentem nagyon finom, az én férjem is imádta! (És persze én is :) )
      puszi
      Sylvia

      Törlés
    3. Drága Sylvia, bocsi hogy csak most válaszolok! Megpróbálok olyan sütiket sütni, amiket én is megtudok enni, igaz még csak kísérletezek, de nekem ízlik. :) Nagyon örülök, hogy mindkettőtöknek ízlett a tekercs, az én férjem minden nap megtudná enni, csak győzzem csinálni. :)
      Puszillak
      Gizi

      Törlés