2018. március 6., kedd

Tormás-almás húsgombócleves.




Esik az eső, és hiába írunk márciust, nyirkos hideg reggelre ébredtünk ma is. (szerencsére legalább a hó nem esik) Ilyenkor nekem bizony nincs kedvem szinte semmihez, bevallom nagyon még a főzéshez sem. Persze azért enni kell, így aztán ebédre egy egyszerű húsgombóclevest főztem, egy kis csavarral. A hagyományos levessel ellentétben, a zöldségek mellett került a levesbe még csemege torma és alma is, melyekkel különösen finom ízt kapott. Már csakis az ebédidőt kell kivárni, hogy jó étvággyal kanalazhassuk.





Hozzávalók a húsgombóchoz:

30 dkg darált sertéscomb
1 kisebb vöröshagyma
őrölt fekete bors
1 db tojás


A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel nagyon apróra. Ezután adjuk a darált húshoz a tojással együtt, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és gyúrjuk alaposan össze.

Ezután nedves kézzel formázzunk kisebb gombócokat a húsmasszából, majd tegyük félre.




Hozzávalók a leveshez:

2 db alma
1 db paszternák
2 db sárgarépa
1/2 zeller
1 db vöröshagyma
kisebb csokor petrezselyemzöld
2 ek csemege reszelt torma
őrölt fehér bors
2 tk ételízesítő 
2 tk kukoricaliszt
2 dkg vaj
1 ek olívaolaj
1-1,5 l víz


A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A zöldségeket szintén pucoljuk meg, majd ízlés szerint daraboljuk fel. Az almát a héjával együtt vágjuk fel kisebb kockákra.

Egy edénybe hevítsük fel a vajat és az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.

Ezután adjuk hozzá a feldarabolt zöldségeket, és pároljuk tovább még pár percig. Ezután szórjuk meg a kukoricaliszttel, pirítsuk pár pillanatig, majd öntsük fel a vízzel, adjuk hozzá a tormát, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel és főzzük a zöldségeket félpuhára. 

Amikor a zöldségek félpuhára főttek, tegyük a levesbe az előzőleg elkészített húsgombócokat, és főzzük tovább.

Amikor a zöldségek és a húsgombóc puhára főttek, adjuk hozzá a feldarabolt almát, szórjuk meg az apróra vágott petrezselyemzölddel, és főzzük még 2-3 percig a levest, arra figyelve nehogy az alma szétfőjön, majd vegyük le a tűzről, és tálalásig tartsuk melegen.

Tálaláskor merjük a sűrű levest tányérba, majd úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése