2017. október 24., kedd

Kókuszos-tejbegríz mascarponés-körtekrémmel.




A gyümölcsös kosárban várakozott pár darab érettebb körte, így azon gondolkodtam hogy mi is készüljön belőlük. Mivel nem volt kedvem nagyobb sütkérezéshez, így egy egyszerű pohárkrémet készítettem. A körtékből egy finom krém készült, melyet kókuszreszelékkel ízesített tejbegrízzel váltakozva kanalaztam a poharakba. A kókuszos tejbegríz már magában is nagyon finom volt, de ezt az ízélményt csakis fokozta a körtekrém.





Hozzávalók a tejbegrízhez:

1 dl búzadara
4 dl tej
3 ek  kókuszreszelék
1 cs vaníliás cukor
2-3 ek barna cukor


Egy serpenyőbe tegyük bele a búzadarát, a barna cukrot, a vaníliás cukrot, a kókuszreszeléket, majd adjuk hozzá a tejet.

Ezután állandó kevergetés mellett, kisebb lángon főzzük sűrűre, majd hűtsük ki teljesen.





Mascarponés körtekrém hozzávalói:

2 db körte
1/2 citrom leve és reszelt héja
1,5 ek barna cukor
2 cs vaníliás cukor
1/2 mk őrölt fahéj
0,5 dl fehérbor (v. víz)
15 dkg mascarpone
10 dkg porcukor
1 dl Hulala (v. habtejszín) 


A körtét hámozzuk meg, távolítsuk el a magházat, majd ízlés szerint daraboljuk fel, és facsarjuk rá a citromlevet, hogy ne barnuljon meg.

A barna cukrot tegyük bele egy serpenyőbe, majd állandó keverés mellett, karamellizáljuk világos színűre, majd vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a feldarabolt körtét. ( ekkor hirtelen megkeményedik a cukor, de főzés közben fel fog olvadni)

Ezután tegyük vissza a tűzre, öntsük fel a borral, adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a szegfűszeget, szórjuk meg az őrölt fahéjjal, reszeljük rá a citromhéjat, majd kisebb lángon főzzük pár percig. (arra figyeljünk nehogy túlfőzzük)

Amikor a körte puhára főtt, vegyünk ki belőle pár darabot a díszítéshez, a többit pedig turmixoljuk össze, majd hűtsük ki egészen.

A mascarponéhoz adjuk hozzá a porcukrot, és egy csomag vaníliás cukrot, majd keverjük simára.

Ezután adjuk hozzá a leturmixolt körtét, majd szintén keverjük simára.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd adjuk hozzá a körtés mascarponekrémhez. 




A teljesen kihűlt tejbegrízt és a mascarponés körtekrémet felváltva kanalazzuk a poharakba, majd díszítsük a félretett körtedarabokkal és citromfűvel.

Az elkészült pohárkrémet ízlés szerint tálalhatjuk rögtön, vagy tálalásig tegyük be a hűtőbe.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése