2017. március 20., hétfő

Citromos halleves.




Ma van a halak napja, így mi más készülhetett volna ebédre mint egy halleves. Persze ehhez a naphoz illően egy finom halászlét kellett volna főzni, de sajnos ahhoz nem volt itthon alapanyag. Viszont a hűtőben lapult két alaszkai tőkehalfilé, így abból készítettem egy egyszerű, ám finom citromos hallevest, sok zöldséggel. Mivel laktózmentes tejszínt és vajat használtam a leves elkészítéséhez, így laktózérzékenyek is fogyaszthatják, ha éppen kedvet kapnak hozzá. Tőkehalfilé helyett pedig készülhet pl. lazaccal, vagy éppen afrikai harcsával is.





Hozzávalók:

2 db alaszkai tőkehalfilé
1/2 citrom leve 
1 citrom reszelt héja
1 db vöröshagyma 
2 db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
20 dkg zöldborsó
1 db babérlevél
őrölt bors
2 tk ételízesítő
1 ek kukoricakeményítő
1,5 dl laktózmentes tejföl (Riska 20%-os)
5 dkg laktózmentes vaj (Riska)
1 l víz




A halfilét alaposan csepegtessük le, majd vágjuk fel nagyobb kockákra, és tegyük félre.

A vöröshagymát vágjuk fel apróra, a zöldségeket pucoljuk meg, és vékonyan szeleteljük fel.

A vajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, szórjuk meg egy csipet sóval, és pároljuk üvegesre.

Ezután adjuk hozzá a felszeletelt zöldségeket, és pároljuk pár percig, majd szórjuk meg az ételízesítővel, ízlés szerint őrölt borssal, reszeljük hozzá a citromhéjat, facsarjuk hozzá a citromlevet, tegyük bele a babérlevelet, keverjük alaposan össze, és így pároljuk tovább pár percig.

Ezután öntsük fel a vízzel, ízlés szerint sózzuk, és főzzük a zöldségeket félpuhára. Ekkor adjuk hozzá a zöldborsót, és addig főzzük még a zöldségek megpuhulnak.

A tejfölt keverjük simára a keményítővel, és egy merőkanál levessel, majd állandó keverés mellett, csorgassuk a leveshez.

Ezután tegyük bele a felkockázott halfilét, óvatosan keverjük össze, majd főzzük kb. 5 percig. Ekkor vegyük le a tűzről, fedjük le az edényt, és hagyjuk 10-15 percet állni, mielőtt tálalnánk.

Tálalás előtt merjük a levest tányérba, és úgy kínáljuk. Ízlés szerint még külön citromlevet is kínálhatunk hozzá, ha valaki savanyúbban szeretné.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése