2017. február 4., szombat

Töltött csirkemell hercegnő burgonyával, almamártással.




Lehetséges hogy a recept elolvasása után azt gondolnánk, hogy órákat a konyhában kell töltenünk ahhoz hogy ezt a menüt feltudjuk tálalni a családnak, de ez közel sincs így. Kicsit előre dolgozhatunk és a csirkemell töltelékét pl. már előző nap elkészíthetjük, majd a fagyasztóban pihenhet felhasználásig. A hercegnő burgonya sem egy nagyon időigényes köret, viszont látványos, és az almamártással sincs sok dolgunk, a végén pedig egy finom, és laktató fogást tudunk az asztalra varázsolni. 

Cukorbetegek is elkészíthetik, de akkor a cukrot eritritre, a vaníliás cukrot vaníliaaromára kell cserélni, és az aszalt áfonyából pedig 4 dkg-ot elegendő beletenni a töltelékbe.




 Hozzávalók a töltött csirkemellhez:

2 db csirkemellfilé (lehetőleg nagy)
só (ízlés szerint)
őrölt színes bors (ízlés szerint)
csipetnyi szerecsendió (el is hagyható)
1 kk kakukkfű
20 dkg füstölt sajt (reszelve)

Töltelék hozzávalói:

20 dkg gesztenyemassza
10 dkg mascarpone
1/2 cs aszalt vörös áfonya
 


A töltelék elkészítésével kezdjük, mert mielőtt a húsba töltenénk, érdemes pár órára betenni a fagyasztóba, hogy megdermedjen, és majd könnyen tudjunk vele bánni.

A gesztenyemasszát villával nyomkodjuk össze, majd adjuk hozzá a mascarponét, és keverjük simára. Ezután keverjük hozzá az aszalt áfonyát is.

Vágjunk le 4 nagyobb darab fóliát, majd osszuk el rajta a masszát, és a fólia segítségével szorosan tekerjük fel úgy, hogy hengeralakot kapjunk. Ezután tegyük be a fagyasztóba pár órára, hogy megdermedjen.

A csirkemellfiléket folyó víz alatt mossuk le, majd töröljük szárazra. Ezután egy hegyes késsel óvatosan szúrjuk fel, majd helyezzük bele a tölteléket, és egy hústűvel (v. fogpiszkálóval) zárjuk le a nyílást.

Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a fűszerekkel, majd forgassuk alaposan bele a reszelt füstölt sajtba.

Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, locsoljuk meg 2-3 ek olajjal, majd helyezzük rá a megtöltött húst.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 30 perc alatt süssük szép pirosra. (Én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem)





 
Hercegnő burgonya hozzávalói:

50 dkg jó minőségű krumpli
 2 db tojássárga
5 dkg vaj
só (ízlés szerint)


A krumplit enyhén sós vízben főzzük puhára, szűrjük le, majd hagyjuk pár percig állni, hogy leszáradjon a nedvesség.

Ezután adjuk hozzá a vajat, a tojássárgákat, és ízlés szerint sózzuk, majd keverjük alaposan össze, hogy egy sima, krémes masszát kapjunk.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd az előzőleg nyomózsákba kanalazott masszából nyomjunk rá halmokat.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 25-25 perc alatt süssük szép pirosra.
 




Almamártás hozzávalói:

6 db édes alma
1 darabka fahéj
4-5 db szegfűszeg
1/2 citrom leve és reszelt héja
2 cs vaníliás cukor (v. 1 tk vaníliaaroma)
3-4 ek cukor(v. 2 ek eritrit)
3 dl víz
1/2 cs vaníliás pudingpor
1 dl tejszín


Az almát pucoljuk meg, majd távolítsuk el a magházat, és vágjuk fel kisebb kockákra.

Ezután öntsük fel a vízzel, adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a citromlevet és a citromhéjat, a fűszereket, és főzzük puhára. (arra figyeljünk, nehogy túlfőzzük az almát)

A pudingport keverjük simára a tejszínnel, majd állandó keverés mellett, csorgassuk az almához. Ezután kevergetve főzzük pár percig, hogy kellően besűrűsödjön.

Tálaláskor helyezzük tányérra a csirkemellet, tegyünk mellé pár darabot a hercegnő burgonyából, és kanalazzuk mellé az almamártást, majd úgy kínáljuk. 
 
Cukorbetegek is elkészíthetik, de akkor a cukrot eritritre, a vaníliás cukrot vaníliaaromára kell cserélni, és az aszalt áfonyából pedig 4 dkg-ot elegendő beletenni a töltelékbe.
 
 
1 adag tápanyagtartalma:
 
Energia: 643 kcal
 
Fehérje: 38 g
 
Zsír: 32 g
 
Szénhidrát: 51 g
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése