2016. március 18., péntek

Citrusos fonott kalács tojásfehérjével.




A húsvéti asztalról elmaradhatatlan a kalács, így most egy finom kalács receptet szeretnék megosztani, hátha éppen valaki kedvet kap hozzá. Éppen tojásfehérje felhasználására kerestem ötleteket, amikor is rábukkantam erre a kalácsra. Először kicsit tépelődtem hogy hozzáfogjak-e, mert az eddig sütött kalácsokkal ellentétben többször, és elég hosszasan kell keleszteni. Mivel a kíváncsiságom nagy volt, hogy mégis mi sül majd ki a receptből, hát hozzáláttam. Hozzáláttam, és nem is bántam meg, mert nagyon, de nagyon finom lett a kalács. Friss élesztő helyett szárított élesztővel készült. A tésztájába csakis tojásfehérje kell, na meg reszelt citrom, és narancshéj, melyektől különösen finom ízt kapott. Az előttünk álló hétvégén esetleg készülhet egy próbasütés, de azt bizton állítom, hogy pillanatok alatt elfog fogyni az utolsó morzsáig. 





Tészta hozzávalói:

30 dkg liszt (Nagyi titka)
80 ml tej
6 dkg porcukor
7 dkg vaj
2 db tojásfehérje (nagy)
1 csomag szárított élesztő
csipet só
1/2 narancs reszelt héja
1/2 citrom reszelt héja
1 tk vaníliaaroma
1 tk méz

Lekenéshez 1 tojássárga





A lisztet szitáljuk át, keverjük össze a sóval és a porcukorral, majd tegyük bele a keverőtálba. 

A langyos tejet keverjük össze a szárított élesztővel, adjuk hozzá a lisztes keverékhez és keverjük össze.

A reszelt citrom, és narancs héjat keverjük össze a vaníliaaromával és a mézzel, majd adjuk hozzá a lisztes keverékhez, és szintén keverjük össze.

Ezután adjuk hozzá a tojásfehérjét, és addig keverjük hogy a tészta összeálljon, majd adjuk hozzá a felkockázott, puha vajat és addig dagasszuk, hogy egy teljesen sima tésztát kapjunk. (közben ha kissé ragadna, akkor egy pici lisztet még adhatunk hozzá)

Én a kenyérsütőgépben dagasztottam meg a tésztát úgy, hogy kétszer egymásután elindítottam a dagasztóprogramot. Így nagyon szép sima tésztát kaptam. (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk, de úgy jóval tovább tart, és munkaigényesebb)

A megdagasztott tésztát ezután tegyük át egy kelesztőtálba, majd langyos helyen kelesszük egy óra alatt a duplájára.

A megkelt tésztát ezután borítsuk ki egy enyhén lisztezett felületre, majd gyúrjuk át, és letakarva kelesszük újra 30 percig.

Az újrakelesztett tésztát ezután vágjuk el három egyforma darabra, és sodorjunk mindegyikből kb 30 cm-es rudat, majd fonjuk össze.

A sütőformát zsírozzuk és lisztezzük ki, helyezzük bele a megfont kalácsot, majd langyos helyen kelesszük egy óráig, hogy a tészta teljesen megtöltse a sütőformát. (én szilikonos formába tettem, így nem zsíroztam, és liszteztem ki)

Mielőtt betennék a sütőbe a kalácsot, kenjük le a tojássárgával.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 35-40 perc alatt készre. Ha sütés közben nagyon pirulna a kalács teteje, takarjuk le alufóliával és úgy süssük tovább. (én légkeverésnél 150 fokon, 35 percig sütöttem, és a sütési idő felénél letakartam fóliával)





A sütőből kivett kalácsot pár percig hagyjuk a formában, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki teljesen. A tésztája pille könnyű, és nagyon jól érződik a narancs és citromhéj íze.


8 megjegyzés:

  1. Nagyon finomnak néz ki,köszönöm kipróbálós.Szépek a képek,mint mindíg:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Karamella, nagyon köszönöm! Ha úgy döntesz hogy kipróbálod, a kelesztési időket érdemes betartani. Nekünk nagyon ízlett, így biztosan többször megfogom még sütni.

      Törlés
  2. Finomliszt vagy kenyérlisztem?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Eszter, finomliszt kell hozzá. Én pl. Nagyi titka finomlisztet használtam.

      Törlés
    2. A nagyis liszt nekem is kedvencem! Szuper ez a recepted is :)

      Törlés
    3. A nagyis lisztekben még soha nem csalódtam, igaz még azok között is van különbség attól függően hogy melyik malomban őrölték. Ez a recept tényleg nagyon jó, csak kicsivel hosszabb a kelesztési idő, de állítom megéri kivárni. :)

      Törlés