2015. november 12., csütörtök

Sütőtök krémleves leveles-sajtos puffanccsal.




 A Márton napi bőséges libalakoma után igazán jólesett ez a könnyű sütőtök krémleves. Reggel még úgy indult, hogy egy egyszerű zöldségleves készül majd ebédre, aztán meglátva a sütőtököt, egy hirtelen ötlettől vezérelve, ezt a finom krémlevest hoztam össze. Bátran mondhatom hogy igazán jó ötlet volt, mert a selymesen-krémes leves a pirosra sütött császárszalonnával, és a ropogósra sütött sajtos puffanccsal nagyon, de nagyon finom volt.






 Hozzávalók a krémleveshez:

50 dkg kockákra vágott sütőtök
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek méz
4 db rozmaringág
5 dl zöldségalaplé
1,5 dl fehérbor
1,5 dl tejszín
20 dkg császárszalonna 


A sütőtököt ízlés szerint kockázzuk fel. (én kisebb kockákra vágtam) A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vékonyan szeleteljük fel.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd tegyük rá a felkockázott tököt, a felszeletelt vöröshagymát, és fokhagymát, majd tegyük rá a rozmaringágat, és csorgassuk meg a mézzel.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 30 perc alatt aranybarnára.

Amikor a sütőtök és a hagyma is elkészült, vegyük ki a sütőből, távolítsuk el a rozmaringágakat, és kanalazzuk át egy tálba. Ezután adjuk hozzá a zöldségalaplevet, a bort, a tejszínt, majd botmixerrel pépesítsük.

Ezután egy szitán szűrjük át, majd állandó keverés mellett melegítsük forráspontig, de főzni már nem kell. (nem muszáj átszűrni, de így sokkal selymesebb, krémesebb lesz a leves)

A császárszalonnát vágjuk fel kisebb kockákra, majd süssük szép pirosra. Ezután szedjük ki a zsiradékból, és tegyük félre tálalásig.






Leveles-sajtos puffancs hozzávaló:

1 cs leveles tészta
10 dkg Double Gloucester sajt (v. ízlés szerinti)
friss rozmaringág
friss zsályalevél
őrölt színes bors


Az előnyújtott leveles tésztából szúrjunk ki 8 cm-es korongokat. Ezután egymástól távolabb helyezzük rá egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd villával több helyen szurkáljuk meg a tésztát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 10 percig, majd vegyük ki, és szórjuk meg a reszelt sajttal, ízlés szerint sóval, őrölt színes borssal, és tegyünk rá a rozmaringágból és a zsályalevélből. (ha sütés közben mégis megemelkedne a tészta, akkor az ujjunkkal kicsit nyomkodjuk le mielőtt megszórnánk a sajttal)

Ezután tegyük vissza a sütőbe, majd 10-15 perc alatt süssük szép pirosra, ropogósra.

Tálaláskor merjük a levest tányérba, szórjuk meg a pirosra sütött szalonnakockákkal, és a ropogósra sült sajtos puffanccsal kínáljuk.


2 megjegyzés:

  1. Ó, ez igazi őszi leves, nagyon ínycsiklandó már a tálalása is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm. :) Egyszerűen isteni finom volt, így a ropogósra sütött puffancsokkal együtt.

      Törlés