2015. november 22., vasárnap

Amerikai narancsos sajttorta.




A csokoládé és a narancs remek párost alkotnak, így én szívesen sütök velük süteményt, és tortát. A sajttorta különösen nagy kedvenc nálunk, és mivel már elég régen sütöttem, így a hétvégére be is terveztem. Bevásárlásnál aztán pár szem narancs is a kosárba került, az elmaradhatatlan csokoládéval együtt, tehát már semmi akadálya nem volt a tortasütésnek. A torta összeállítása nem vett túl sok időt igénybe, inkább csak a gőzfürdőben való sütése, majd a hűtőben eltöltött pár órácska, mely után már élvezhettük is az ízek harmóniáját. Érdemes a tortát már előző nap elkészíteni, majd tálalás előtt rövid idővel előbb kivenni a hűtőből, és ízlés szerint felszeletelve kínálni.






Tészta hozzávalói 26 cm-es tortaformához:

20 dkg Győri Édes keksz
5 dkg darált dió
3 dkg porcukor
10 dkg vaj


A kekszet daráljuk le (v. morzsoljuk össze), majd keverjük hozzá a darált diót, és a porcukrot.

A vajat melegítsük fel, majd öntsük a kekszhez, és alaposan keverjük össze.

A tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral, majd öntsük bele a kekszes keveréket, és tenyérrel egyenletesen lapogassuk el. Ezután tegyük be legalább egy órára a hűtőbe, és közben készítsük el a tölteléket.






 Töltelék hozzávalói:

50 dkg mascarpone
12,5 dkg csokoládé (60%-os)
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
5 dkg kukoricakeményítő
2,5 dl tejföl
2 db tojás (nagy)
1 narancs reszelt héja


A csokoládét olvasszuk fel gőzfürdő fölött, majd hagyjuk visszahűlni.

A mascarponéhoz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tejfölt, az egész tojásokat, a reszelt narancshéjat, az olvasztott csokoládét, és keverjük simára.

Ezután adjuk hozzá a kukoricakeményítőt, és óvatosan, szintén keverjük simára.

A hűtőből vegyük ki a tortaformát, majd csomagoljuk be több réteg alufóliába. (erre azért van szükség, hogy sütés közben nehogy beszivárogjon a víz a tortaformába)

Ezután helyezzük bele egy tepsibe a becsomagolt tortaformát, majd öntsük a kekszes alapra a tölteléket.

Ezután öntsük a tepsibe annyi forró vizet, hogy a tortaforma 2/3-ig érjen. (így a torta gőzfürdőben fog készre sülni)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd 120 fokon süssük 60-70 perc alatt készre. (én légkeverésnél 120 fokon, 60 percig sütöttem)

Amikor a torta teteje már kezd szép színt kapni, takarjuk le alufóliával nehogy megégjen sütés közben!!!!!!!

Amikor a torta megsült, kapcsoljuk ki a sütőt, vegyük le a tetejéről az alufóliát, és csukott ajtónál hagyjuk a meleg sütőben még kb. 10 percig.

Ezután vegyük ki a sütőből, és hűtsük ki egészen, majd tegyük be pár órára a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen, és szépen feltudjuk szeletelni. (én előző nap megsütöttem, és tálalásig a hűtőben tároltam.)





Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a tortát, majd ízlés szerint díszítsük vékonyra szeletelt narancskarikákkal, és csokoládéforgáccsal.



2 megjegyzés:

  1. Hmm, a narancs és a csoki... fenséges egy torta lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban ízre nagyon finom volt, de külalakra azért van még hova fejlődnöm. (hol van ez a Te csodaszép versenyre benevezett tortádtól :( )

      Törlés