2015. október 10., szombat

Fahéjas sült alma kekszmorzsával és vanília fagylalttal.




Kint nyirkos hideg van, bent pedig finom sült alma, és a fahéj illata lengi be a lakást. Az almás desszertek szerintem egyik legfinomabb módja, ha egyszerűen csak megsütjük az almát. Persze azért semmiképpen ne felejtsük el megszórni fahéjjal, és ízlés szerint cukorral, esetleg megcsorgatni mézzel, mielőtt a sütőbe tennénk. Ezután már nincs is más dolgunk mint kivárni hogy végre elkészüljön. A sütőből kivéve a még forró almát helyezzük tányérra, szórjuk meg ropogós kekszmorzsával, kanalazzunk rá egy-két gombóc fagylaltot, és már kanalazgathatjuk is ezt az egyszerű finomságot.







 Hozzávalók:

3 db édes alma
1 ek barna cukor
1 cs vaníliás cukor
1 tk őrölt fahéj
5 dkg vaj
0,5 dl édes fehérbor (v. almalé, víz..)
1/2 citrom leve

Tálaláshoz:

6 gombóc vanília fagylalt
12 db ropogós keksz
 






Az almákat hámozzuk meg, vágjuk félbe, és távolítsuk el a magházat, majd csepegtessük meg a citromlével, hogy ne barnuljon meg. Ezután vagdossuk be a tetejét, de vigyázzunk nehogy teljesen átvágjuk az alma húsát.

A sütőformát vékonyan kenjük ki vajjal, majd helyezzük bele a félbevágott almákat, és öntsük alá a bort. (v. ízlés szerint almalevet, vizet...)

A maradék vajat olvasszuk fel, majd adjuk hozzá a barna cukrot, a vaníliás cukrot, és az őrölt fahajat. Ezután keverjük alaposan össze, majd egy ecsettel kenjük le a félbevágott almákat.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 20-25 perc alatt süssük készre. Egy fogpiszkálót beleszúrva ellenőrizhetjük, hogy átsültek-e az almák. (én légkeverésnél 150 fokon, 20 percig sütöttem)






A sütőből vegyük ki a készre sült almákat, majd óvatosan emeljük át egy tányérra. Ezután szórjuk meg az összemorzsolt, ropogós kekszmorzsával, majd helyezzünk rá egy-két gombóc vanília fagylaltot és úgy kínáljuk.






1 megjegyzés: