2015. február 1., vasárnap

Diós gubafelfújt.




Napok óta dió pucolással múlatom az időt, így gondoltam a mákos guba receptemet átalakítva, diós guba készül délutáni desszertnek. A tejszínes-tej keverékébe áztatott kiflikarikákat sárgabaracklekvárral, és a cukros-mazsolás-dióval sütőformába rétegeztem, majd irány a sütő. Rövid idő alatt szép pirosra sütöttem, majd rákanalaztam a cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét, és még visszatoltam a sütőbe, hogy a hab szépen színt kapjon szárítás közben. A mákos guba is nagy kedvenc nálunk, de ezután a diós gubát is megilleti ez a titulus.







Hozzávalók:

6 db kifli
20 dkg darált dió
3 dl tej
3 dl főzőtejszín
2 db tojás (nagy)
1 ek kristálycukor
2 cs vaníliás cukor
porcukor (ízlés szerint)
1 mk őrölt fahéj
1 citrom reszelt héja
1 cs mazsola
4-5 ek sárgabarack lekvár
 2-3 dkg vaj






A kiflit ízlés szerint karikázzuk fel. Egy sütőformát kenjünk ki vastagon vajjal.

A darált diót keverjük össze ízlés szerinti mennyiségű porcukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal, az őrölt fahéjjal, és a mazsolával.

A tejet és a tejszínt keverjük össze, majd langyosítsuk meg. Ezután a kiflikarikák felét áztassuk bele egy pár pillanatra a langyos tejes keverékbe, majd rakjuk ki vele a sütőforma alját úgy, hogy lehetőleg fedjék egymást. (én egyesével mártottam bele a kiflikarikákat egy pillanatra, így nem áztak el)

Ezután kanalazzuk a kiflire a sárgabaracklekvárt, és kicsit kenjük el, majd szórjuk meg a diós-keverékkel.

A maradék kiflikarikákat szintén áztassuk bele a langyos tejbe, majd fedjük be vele a diós réteget.

A tojások sárgáját keverjük habosra egy evőkanál cukorral, majd keverjük össze a maradék tejszínes-tejjel. Ezután óvatosan öntsük rá a kiflire, és hagyjuk pár percig  állni hogy teljesen magába szívja.

A tojások fehérjét verjük kemény habbá a kristálycukorral, majd felhasználásig tegyük be a hűtőbe.

A sütőformát helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten addig süssük, még a tetején a kifli szép színt kap. Ekkor vegyük ki a sütőből, majd kanalazzuk rá az előzőleg kemény habbá vert tojásfehérjét.

Tegyük vissza a sütőbe, majd mérsékeljük a hőfokot és 15-20 perc alatt süssük, (szárítsuk) még a hab a tetején szép színt kap.






Tálalás előtt hagyjuk langyosra hűlni, majd ízlés szerint felvágva kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése