2014. szeptember 20., szombat

Túrókrémes torta gyömbéres szőlőraguval.



A túrótorta nagy kedvenc nálunk, így a hétvégére egy sütés nélküli változatot terveztem be. Aztán amikor benéztem a hűtőbe, láttam hogy van egy csomag réteslap, melyet záros határidőn belül fel kellene használni. Ekkor jött az ötlet, hogy az eddig készített kekszes alapot, most két réteg ropogósra sült rétestésztára cserélem le. Mivel a túrós töltelék is kissé eltér a megszokottól, így egy merőben új, de nagyon finom tortát sikerült az asztalra varázsolni. Ameddig a torta a hűtőben pihent, elkészítettem a gyömbéres szőlőragut, majd  tálaláskor a tortaszeleteket a raguval kínáltam. A ropogós tészta a habos-túrókrémes töltelékkel, és a gyömbéres szőlőraguval nagyon, de nagyon finom volt.







 Hozzávalók a ropogós tésztához:


8 db réteslap
5 dkg vaj
1 db tojás


Két réteslapot helyezzünk egymásra, majd tegyük rá egy sütőpapírra. Ezután kenjük le először olvasztott vajjal, majd az előzőleg villával kissé felvert egész tojással.

A lekent tésztára ezután helyezzünk rá szintén két réteslapot, majd tegyünk rá egy 26 cm-es tortaformát, és éles késsel vágjuk körbe. 

Ezután tenyérrel kicsit nyomkodjuk le, majd szintén kenjük le olvasztott vajjal, majd egész tojással. 

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd 180 fokon süssük szép pirosra, ropogósra. Ezután vegyük ki a sütőből, és hűtsük ki egészen.

A maradék réteslapokkal is így járjunk el.






 Hozzávalók a túrókrémhez:

25 dkg túró
4 db tojássárgája
1,5 dl tej (2,8 %-os)
3,5 dl habtejszín (v. Hulala)
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
10 g porzselatin
0,5 dl víz
 4 dkg étkezési keményítő
1 citrom reszelt héja



A tojássárgákat keverjük habosra a porcukorral, a vaníliás cukorral, és egy csipet sóval.

A keményítőt keverjük simára egy kevés tejjel.

A maradék tejet keverjük össze 1,5 dl tejszínnel, majd melegítsük forráspontig. Amikor elkezd forrni, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a keményítős keveréket, majd szintén forraljuk fel. 

Ezután vegyük le a tűzről és állandó keverés mellett, öntsük a forró tejszínes-tejet a habosra kevert tojássárgához, majd keverjük simára.

A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük, még a zselatin teljesen feloldódik, és langyosra hűl. 

Ezután a zselatint keverjük hozzá a tejszínes-tojássárgás keverékhez, és hűtsük éppen csak langyosra, majd keverjük hozzá a túrót, és a reszelt citromhéjat. Ezután hűtsük ki teljesen.

A maradék habtejszínt (v. Hulalát) verjük fel kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a túros masszához. 

Egy 24 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük bele az egyik tésztalapot. Ezután kanalazzuk rá a habos-túrós krémet, és simítsuk el egyenletesen. Végül helyezzük a krém tetejére a másik tésztalapot, majd helyezzük be legalább 2 órára a hűtőbe, hogy a túrós-krém teljesen megdermedjen.







Gyömbéres szőlőragu hozzávalói:

1-2 fürt szőlő
2 ek méz
1 cs vaníliás cukor
1 tk frissen reszelt gyömbér
1 dl édes fehérbor
1/2 citrom leve
1 tk étkezési keményítő + pici víz


A szőlőszemeket vágjuk félbe, majd ízlés szerint magozzuk ki. (mivel nekem elég apró szemű volt a szőlő, így nem magoztam ki)

Egy serpenyőbe melegítsük habosra a mézet, majd öntsük fel a borral. Ezután adjuk hozzá a reszelt gyömbért, a vaníliás cukrot, a citrom levet, és kevergetve főzzük pár percig, majd szűrjük le.

Ezután tegyük vissza a tűzre, majd adjuk hozzá a félbevágott, kimagozott szőlőszemeket és pároljuk 1-2 percig.

A keményítőt keverjük simára egy pici vízzel, majd öntsük hozzá a szőlőhöz. Egy keverőkanállal óvatosan keverjük össze, majd pár pillanat alatt sűrítsük be. 

Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd éles késsel szeleteljük fel. Ezután helyezzük a tortaszeletet tányérra, majd kanalazzuk köré a szőlőragut, és úgy kínáljuk.


2 megjegyzés: