2014. szeptember 18., csütörtök

Fejes káposztafőzelék.




Az ősz beköszöntével egyre többször készítek főzeléket, lehet az éppen bab, borsó, kelkáposzta..... vagy mint most, fejes káposztafőzelék. A fejes káposztából készült főzelék íze kissé édeskés, én ezért is szeretem nagyon. Mivel nagyon egyszerűen, és gyorsan elkészül (kb. egy óra alatt), így rohanós napokon, általában az előző napról megmaradt pörkölttel tálalom. (igaz én csak úgy magában, hidegen is elkanalazgatom :) ) Ízlés szerint feltétnek persze készíthetünk sült húst, vagy éppen fasírozottat is a főzelék mellé.






Hozzávalók:

1 kisebb fejes káposzta
1 db vöröshagyma
2-3 db krumpli
1 tk ételízesítő
köménymag (egész)
majoranna
2-3 ek liszt
1 tk pirospaprika
2 ek olaj
víz
 







A káposzta külső leveleit távolítsuk el, majd vágjuk félbe, végül pedig daraboljuk fel kb. 2x2 cm-es darabokra.

A krumpli és a vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel kisebb kockákra.

Egy edénybe tegyük bele a feldarabolt káposztát és a vöröshagymát, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Ezután ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg egész köménymaggal, majorannával, és adjuk hozzá az ételízesítőt. Forraljuk fel, majd vegyük kisebbre a lángot, és főzzük a káposztát félpuhára.

Amikor a káposzta már félpuhára főt, adjuk hozzá az apróra vágott krumplit, majd főzzük puhára. (amennyiben szükséges, ízesítsünk utána)

 Az olajat forrósítsuk fel, majd keverjük hozzá a lisztet, és pirítsuk világos zsemleszínűre. Ekkor vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a pirospaprikát, majd hagyjuk hűlni a rántást.

A langyosra hűlt rántást keverjük simára egy kevés főzőlével (v. vízzel), majd öntsük hozzá a forrásban lévő káposztához. Ezután addig keverjük, hogy a teljesen sima, csomómentes legyen a főzelék. Főzzük még pár percig, majd vegyük le a tűzről, és tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni.

Tálaláskor a főzeléket kínálhatjuk sült hússal, fasírozottal, vagy éppen pörkölttel. Én pl. az előző napról megmaradt pörkölttel kínáltam.

3 megjegyzés:

  1. Ezt a főzeléket biztosan elkészítem. Már érzem is az ízét a számban.

    VálaszTörlés
  2. ..... mint a kelkáposzta főzelék... semmi új

    VálaszTörlés
  3. Micsoda finomságos és gyönyörü szine van ennek a guszta pörköltnek!

    VálaszTörlés