2014. március 27., csütörtök

Ízesített túróval töltött zsemle.




Túróval töltött zsemlét szerintem már mindenki evett. Évekkel ezelőtt nagyon sláger volt, és én is sokszor készítettem egy kiadósabb leves mellé második fogásként, de desszertként is megállja a helyét. Főként akkor, amikor előző napról megmaradt néhány kissé szikkadt zsemle. A zsemléket pár, és csakis pár pillanatra kell langyos tejbe belemártani, (vagy meglocsolni) mert különben a zsemle szétázik, és csak nehezen tudjuk megtölteni. (na, meg látványra sem valami bizarr az elázott zsemle) Az ízesített túróval megtöltött, és a tojásfehérje habbal megkoronázott zsemléket aztán a sütőben süssük ropogósra, és szép aranybarnára. Az egész művelet nem tart fél óránál tovább, és máris tálalhatjuk az illatozó, ropogósra sült zsemléket.







 Hozzávalók:

4 db zsemle (kissé szikkadt)
25 dkg túró
porcukor (ízlés szerint)
1 cs vaníliás cukor
2 db tojás
10 dkg mazsola
reszelt citromhéj
2 dl tej






A zsemléknek a tetejét éles késsel vágjuk le, majd csipkedjük ki a belsejét.

A kicsipkedett tésztát keverjük össze a túróval, a vaníliás cukorral, ízlés szerint porcukorral, a reszelt citromhéjjal, a mazsolával, és a két tojás sárgájával.

A tojások fehérjét verjük fel kemény habbá egy evőkanál kristálycukorral.

A tejet langyosítsuk meg, majd pár pillanatra mártsuk bele a zsemléket, de vigyázzunk nehogy elázzon a tészta.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük rá a tejbe mártott zsemléket. Ezután töltsük meg mindegyiket az ízesített túróval, majd helyezzük vissza a levágott zsemle szeletet. Végül halmozzuk rá a keményre felvert tojásfehérje habot.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten addig süssük még a zsemlék ropogósak, és a tetején a habkorona szép aranybarna lesz.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd langyosan kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése