2013. november 9., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Libacomb sajt-szufléval és mézes-fűszeres sütőtökkel.




" A Márton-napi liba-lakomáról szóló első írásos beszámoló 1171-ből származik. Akkoriban ez inkább azzal volt kapcsolatba hozható, hogy Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, a népszokás ilyenkor zárták le az éves gazdasági munkákat, kezdetét vette a természet téli pihenő időszaka. A cselédek ilyenkor kapták meg évi bérüket és hozzá ráadásként egy libát, mert a szárnyasok nyáron felduzzadt hadát a tél beállta előtt meg kellett tizedelni. E napon kóstolták meg az újbort és vágtak le először tömött libákat. Ám e szokás gyökerei is mélyebbre, az aratási időszak végén álló pogány állatvágási ünnepekre nyúlnak vissza, amelyeket a kereszténység így vett át." (idézet innen)

A hétvégi  receptajánló nem is szólhatna ma másról mint a liba-lakomáról. Vagyis egy finom sült libacomb és a hozzátartozó köret elkészítéséről.  A libacombokat már jó előre beszereztem, így csak azt kellett eldöntenem hogy miként készítsem el, és milyen körettel kínáljam. Szerettem volna idén egy kicsit a szokásoktól eltérően, változatosabban összeállítani az ebédet. Így a libacombokat egész éjszakára fűszeres libazsírban pácoltam, majd a sütés vége felé mézzel kentem le, hogy a bőre szép piros, és ropogós legyen. A köret sem a megszokott krumpli és párolt káposzta, hanem egy sajt-szuflé és mézes sütőtök volt. Összességében csakis annyit mondhatok, hogy nagyon finom ebéd kerekedett, mivel a ropogósra sült libacomb, a sajt-szuflé, és a mézes sütőtök remekül kiegészítették egymást. (további libás receptek itt megtalálhatóak)







 Hozzávalók a libacombhoz:


2 db libacomb
2 dl libazsír(v. kacsazsír)

őrölt bors
kakukkfű
rozmaring
3-4 szem borókabogyó
 2 dl  fehér bor
1 ek méz


A combokat alaposan nézzük át és távolítsuk el a tokokat, majd mossuk meg, és töröljük szárazra. Ezután alaposan dörzsöljük be sóval.

A libazsírt olvasszuk fel, majd keverjük hozzá ízlés szerint őrölt borsot, kakukkfüvet, rozmaringot, és egy kevés sót.

Ezután a pácba forgassuk bele a besózott libacombokat, majd fedjük le a tálat és pár órára (akár egész éjszakára) tegyük be a hűtőbe, hogy az ízek jól átjárják a húst.

Egy tepsibe helyezzük egymásmellé a bepácolt combokat, majd öntsük alá a bort,  a pácolásnál visszamaradt fűszeres zsírt, és az összenyomott borókabogyót. (a borókabogyót a kés lapjával kicsit nyomjuk össze) Ezután fedjük le fóliával a tepsi tetejét.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten pároljuk puhára a húst. Amikor már kellően megpárolódott vegyük le a fóliát, kenjük le a combokat mézzel, majd helyezzük vissza a sütőbe. Vegyük a hőfokot magasabbra, majd süssük szép pirosra, ropogósra.







Hozzávalók 4 db  sajt-szufléhoz:

25 dkg mascarpone
2 ek tejföl
10 dkg reszelt sajt (pl. edami...)
1 ek liszt
2 db tojás
őrölt fehér bors
szerecsendió

vaj és zsemlemorzsa a forma kenéséhez


A nagyobb méretű szuflé formákat vastagon kenjük ki vajjal, majd szórjuk meg zsemlemorzsával. Ezután helyezzük rá egy tepsire az előkészített formákat.

A mascarponét keverjük simára a tejföllel, a tojások sárgájával, ízlés szerint sóval, őrölt borssal, és egy csipet szerecsendióval. Ezután keverjük hozzá a reszelt sajtot és a lisztet.

A tojások fehérjét egy csipet sóval verjük fel kemény habbá, majd óvatosan keverjük hozzá a sajtos masszához.

Az előkészített formákat háromnegyedig töltsük meg a masszával, majd  két ujjunkkal töröljük körbe a forma peremét. (így szép magasra feljön majd a szuflé)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 15-20 perc alatt süssük szép aranybarnára.(én légkeverésnél 150 fokon, 15 percig sütöttem)

A sütőből kivéve rögtön tálaljuk. (én próbaképpen a kikapcsolt, meleg sütőben hagytam, és kb. 15 percig még szép magas maradt a szuflé, csak utána kezdett el összeesni)


















 Mézes sütőtök hozzávalói:

30 dkg kockára vágott sütőtök
5-6 dkg vaj
2 ek méz
őrölt fehér bors
csipet fahéj


Az ízlés szerint kockára vágott sütőtököt főzzük félpuhára, majd szűrjük le és hűtsük langyosra. (a főzővízbe egy csipet sót is tegyünk)

A vajat, és a mézet hevítsük fel egy serpenyőbe, pár pillanatig karamellizáljuk, majd adjuk hozzá a langyosra hűtött sütőtököt. Ízlés szerint szórjuk meg őrölt borssal, fahéjjal, és egy csipet sóval, majd óvatosan forgassuk, kicsit melegítsük össze. Tálalásig tartsuk melegen.

Tálaláskor a sütőből kivett sajt szuflét óvatosan fordítsuk rá a tányérra, majd helyezzük mellé a libacombot, és a mézes sütőtökkel kínáljuk.

4 megjegyzés:

  1. Ez aztán a lakoma. Nagyon szívesen falatoznám. A sajtszufléd is csodás, de azt most kihagynám :(

    VálaszTörlés
  2. Mint Máriánál, Nálad is pazar lett a liba-lakoma! Isteni, Évi!

    VálaszTörlés
  3. Csodásan megtervezett ünnepi lakoma. Lányom névnapjára megcsináltam. Nagyon jó lett. Előtte sütőtök leves, utána sütőtökös-mákos rétes.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm, hogy megbíztál a receptemben és elkészítetted a lányod névnapjára. Örülök, hogy nem csalódtál, és ízlett!! Én is nagyon szeretem a sütőtöklevest, és a rétest is..... Nagyon finom lehetett az ünnepi menü, és szerintem a sütőtökből soha nem elég.... bármikor, bármilyen formában meg tudom enni. :)

      Törlés