2013. szeptember 28., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Sült kacsa, kacsazsírban sült krumplival és párolt káposztával.




Hétvégére egy finom, ropogósra sült kacsapecsenye receptet hoztam. A kacsát nagyon szeretem, szép pirosra megsütve, vagy éppen még némi töltelékkel is megtöltve. Nagyon régen még én magam is neveltem kacsát, na de azok az idők már tovaszálltak, és én is kényelmesebb lettem. Volt olyan is hogy vettem szép, hízott házi kacsát, melynek aztán sütés után a rengeteg zsíron kívül szinte alig maradt ehető része, úgy összeesett. Ebből tanulva mostanság, ha kacsasültre éhezünk elmegyek a henteshez és beszerzek nála egy szép példányt. Ezek a kacsák kisebbek, de zsírjuk éppen annyi van, hogy szépen megsül benne a kacsa, na meg marad néhány szelet kacsazsíros kenyérre való is. A szép pirosra megsütött kacsát most kiemeltem a zsírból, és a helyére felkarikázott krumpli került, majd irány a sütő. Bő fél óra alatt a krumpli is szépen megsült a kacsazsírban, és az íze pedig.......... Készült mellé még párolt káposzta is, (recept itt megtalálható)  és így lett teljes a hétvégi ebédünk.






Hozzávalók:

1 db pecsenyekacsa
majoranna
kakukkfű
őrölt bors
1-1,5 dl víz

Köret hozzávalói:

5-6 szem krumpli
kacsazsír






A kacsát alaposan nézzük át és az esetleges tokokat távolítsuk el. Ezután a zsírosabb részeket (pl. a nyakánál, a püspökfalatnál....) fejtsük le, majd daraboljuk fel apróra.

Ezután a kacsát jó alaposan dörzsöljük be sóval kívül-belül, majd helyezzük bele a tepsibe. Tegyük köré az előzőleg lefejtett, és feldarabolt zsíros részeket, majd szórjuk meg ízlés szerint sóval, őrölt borssal, majorannával, és kakukkfűvel. Végül öntsük alá a vizet, majd alufóliával fedjük le a tepsit.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. két óra alatt pároljuk puhára. Amikor a kacsa már megpuhult vegyük le a fóliát, majd magasabb hőfokon süssük szép pirosra, ropogósra. Ezután a készre sült kacsát vegyük ki a zsírból, és tálalásig tartsuk melegen.

A krumplit vágjuk fel kicsit vastagabb karikákra, majd tegyük a tesiben lévő kacsazsírba. Ezután sózzuk, és keverjük alaposan össze, majd tegyük be a sütőbe és süssük szép pirosra. (én a kisült töpörtyűt is benne hagytam a zsírban, és tovább sütöttem a krumplival)

Tálalás előtt daraboljuk fel a kacsát, majd a sült krumplival és párolt káposztával (recept itt megtalálható) kínáljuk.

4 megjegyzés:

  1. Ez valami csoda! Milyen szépen megsült. Ide érzem az ízét... Nagyon guszta!!!

    VálaszTörlés
  2. Krumpli nélkül, most ide azonnal. Küldök helyette egy kis házi paleos csokit :)

    VálaszTörlés
  3. Húú, de jól néz ki, érzem az illatát, ízét, most úgyis pont ebédidő van, kérnék 1 kis kostólót. Nagyon guszta!!!Összefutott a nyál a szában.

    VálaszTörlés
  4. Gizám,legközelebb ne problémázz a kacsamellel,csak szólj, segítek elpusztítani! (Ne tudd meg,hogy folyik a nyálam!)

    VálaszTörlés