2013. július 20., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Kólás-ragacsos sült oldalas krumplipürével és mentás cukkinisalátával.



Hétvége lévén most egy olyan sült oldalas receptet hoztam, melyet megsüthetünk grillen, de ennek hiányában bent a sütőben is elkészíthetjük. Lehet első olvasatra kicsit furcsának tűnik hogy kólában van előfőzve a hús, de ez senkit ne riasszon el. Először én is kétkedve olvastam a hozzávalóknál a kólát, de gondoltam teszek egy próbát lesz amilyen lesz. Mondhatom nagyon finom puha-omlósra főtt az oldalas, és a kólától kapott még egy külön ízt, melyet a pácoláshoz használt szósz csakis fokozni tudott. Az előfőzött, és bepácolt oldalast akár le is fagyaszthatjuk, majd grillezés, vagy sütőben való sütés előtt szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni. Köretként kínálhatunk hozzá krumplipürét, de egy szelet ropogós kenyérrel, és ízlés szerinti salátákkal kitűnő ebédet tudunk feltálalnunk.





Hozzávalók:

1,5 kg oldalas
7 dl Coca cola
víz

Ragacsos szósz hozzávalói:

4 ek ketchup
4 ek barna cukor
2 ek szójaszósz
2 ek worchester szósz
1 ek chilliszósz
1 tk Piros Arany


 Az oldalast daraboljuk fel, majd sózzuk be. Ezután helyezzük egy tepsibe egymásmellé, majd öntsük fel a kólával, és annyi vízzel, hogy ellepje. Végül a tepsi tetejét fedjük le fóliával.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 2-3 óra alatt pároljuk puhára a húst, de vigyázzunk nehogy túlfőjön, és szétessen.

Amikor a hús puhára főtt, vegyük ki a léből, és alaposan csepegtessük le. A visszamaradt levet öntsük ki, már nem lesz rá szükség.
Ameddig a hús párolódik, készítsük el a ragacsos szószt.





A ragacsos szósz hozzávalóit tegyük bele egy serpenyőbe, majd állandó kevergetés mellett forraljuk fel. Ezután vegyük kisebbre a hőfokot, és kevergetve főzzük pár percig.

Ezután az alaposan lecsepegtetett oldalast tegyük vissza a tepsibe, majd öntsük rá a szószt. Alaposan forgassuk össze, hogy mindenhol befedje a húsdarabokat, majd szórjuk meg ízlés szerint szezámaggal.
Hagyjuk legalább egy óra hosszáig állni, hogy sütés előtt az ízek jól átjárják a húst.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb 30 perc alatt készre. (sütés közben legalább egyszer fordítsuk át a húst, hogy mindkét oldala szépen megsüljön)

Tálaláskor ízlés szerinti köretet és salátát kínálhatunk hozzá. Én  krumplipürével és mentás cukkinisalátával kínáltam.

4 megjegyzés:

  1. Hogy te mennyire tartasz a mostani modern receptekre, szinte fantasztikus! Éppen most nézegettem a food magazint, nem csak egyet de kettőt, hármat is, és mind a mostani nyári receptek ajánlották az oldalast, vagy coca-colával, vagy pedig az Ázsiai szószokkal, grilles kukoricával, zöld salátákkal, ja, pedig meg grilles krumplival, krumpli pürével...szóval, hasonlit nagyon a tiédhez...le a kalappal, drágám! Nagyon, de nagyon ötletes, és kimondottan szuper finom! Puszillak

    VálaszTörlés
  2. Remek ötlet! Ez lesz most nálam a hétvégi ebéd. Marha oldalassal is elkészíthető? Mennyivel lenne több a ráfordított idő? Javaslom a címkék közé felvenni az oldalast, hogy könnyebb legyen megtalálni a receptet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Lorretine! Örülök hogy tetszik az ötlet és köszönöm hogy elkészíted. Szerintem marha oldalassal is finom lesz, igaz annak a húsnak karakteresebb az íze. 1-2 órával biztosan több lesz a ráfordított idő, de párolás közben többször is megtudod nézni hogy megpuhult-e már az oldalas. Akár előző nap is puhára főzheted, majd másnap ráérsz a szósszal összekeverni, állni hagyni, végül pedig készre sütni. Köszönöm az ötletet, ígérem külön címkét nyitok az oldalassal készült ételeknek.

      Törlés