2013. július 18., csütörtök

Csirkemájas-baconös cukkinitekercs polentával.



A cukkini az egyik kedvenc zöldségfélém, és akár minden nap megtudnám enni. Persze azért hogy ne legyen unalmas, megpróbálom minél többféleképpen elkészíteni. Most éppen a vékonyra leszeletelt, és elősütött cukkinire fűszerezett csirkemáj került, majd szeletelt baconnel körbetekerve, tejföllel leöntve, sajttal megszórva sütöttem szép pirosra. Már így magában is fogyasztható, és igen laktató, de ízlés szerinti körettel is kínálhatjuk. Én pl. szép pirosra sütött polentával tálaltam. (további cukkinivel készült receptek itt megtalálhatóak)






Hozzávalók 6 db tekercshez:

 1 közepes cukkini
1 cs szeletelt bacon
3 db csirkemáj
2-3 dl tejföl
1-2 ek kukoricaliszt
10 dkg sajt
őrölt fehér bors
majoranna
szerecsendió
3 dkg margarin (v. vaj)
2 ek olívaolaj


 A cukkinit vékonyra szeleteljük fel, majd öntsük a serpenyőbe az olívaolajat, és a pár perc alatt süssük mindkét oldalát szép pirosra. Ezután szedjük ki egy tálcára, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és hűtsük ki.

A csirkemájakat vágjuk félbe, majd szórjuk meg egy kevéske sóval, őrölt borssal, szerecsendióval, és majorannával. Ezután forgassuk alaposan össze.

2-3 szelet bacont fektessünk le, majd helyezzünk rá egy szelet, elősütött cukkinit. Ezután tegyünk rá egy fél befűszerezett csirkemájat, majd óvatosan tekerjük fel.
Az elkészült tekercseket helyezzük egy margarinnal (v. vajjal) kikent kerámia sütőformába (v. tepsibe) egymásmellé.

A tejfölt keverjük simára a kukoricaliszttel, és öntsük rá a tekercsekre, majd fóliával fedjük le sütőforma tetejét.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, és kb. 30 percig pároljuk. Ezután vegyük le a fóliát, majd szórjuk meg ízlés szerint reszelt sajttal.
Végül tegyük vissza a sütőbe és süssük szép pirosra.






Polenta hozzávalói:

15 dkg kukoricadara
2,5 dl tej
2,5 dl víz
5 dkg vaj

őrölt bors


A tejet és a vizet öntsük bele egy edénybe és kezdjük el felmelegíteni, majd állandó keverés mellett adjuk hozzá a kukoricadarát. Ízlés szerint sózzuk, és borsozzuk, majd kevergetve addig főzzük, még besűrűsödik. Ezután adjuk hozzá a vajat, majd keverjük simára, és főzzük még pár percig.

Egy tálcát vékonyan kenjük le olajjal, majd öntsük rá a masszát. Egyenletesen simítsuk el, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Amikor teljesen kihűlt, ízlés szerinti kiszúróval szaggassuk ki, vagy vágjuk fel nagyobb kockákra.

Egy teflon serpenyőbe hevítsünk fel egy evőkanál olívaolajat, majd a kiszaggatott polenta mindkét oldalát süssük szép pirosra.

Tálaláskor helyezzük a tányérra a cukkinitekercseket, majd a pirosra sült polentával kínáljuk.

1 megjegyzés:

  1. Nagyon finom főételt készítettél! A cukkinit és is imádom minden formában... Szerintem a legtöbb módon elkészíthető zöldség.

    VálaszTörlés