2013. június 19., szerda

Eperkrémleves.



Szikrázóan süt a nap, és napról-napra egyre melegebb az idő. Ilyenkor nincs is jobb, egy jól behűtött krémlevesnél. Az utolsó pár szem eperből, így aztán nem is készülhetett volna más, mint krémleves. Nagyon egyszerű, ám hidegen, pörkölt mandulaforgáccsal megszórva, igazán frissítő. 






Hozzávalók:

50 dkg eper
7 dl víz
1/2 cs tejszín ízű pudingpor
2 dl tejszín
2 cs vaníliás cukor
cukor (v. édesítő)
1 citrom leve és reszelt héja
3-4 db szegfűszeg
őrölt fahéj
mandulaforgács


Az epret tegyük egy edénybe, majd adjunk hozzá ízlés szerint cukrot, vagy édesítőszert. Ezután adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a citrom levét és reszelt héját, a szegfűszeget, és ízlés szerint őrölt fahajat, majd főzzük 10-15 percig.

Ezután vegyük le a tűzről, szedjük ki a szegfűszeget, és botmixerrel pépesítsük, majd egy szűrőn passzírozzuk át, hogy a magok ne kerüljenek bele a levesbe.

A pudingport keverjük simára a tejszínnel, majd állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a forrásban lévő leveshez. Ezután kevergetve főzzük pár percig, hogy a leves kellően besűrűsödjön.Végül tálalás előtt hűtsük ki teljesen.

Egy teflon serpenyőbe tegyük bele a mandulaforgácsot, majd állandó keverés mellett, alacsony hőmérsékleten pirítsuk szép aranybarnára. (vigyázzunk mert könnyen megég)

Tálaláskor a lehűtött krémlevest merjük poharakba, majd a tetejét ízlés szerint szórjuk meg a pörkölt mandulaforgáccsal és úgy kínáljuk.

2 megjegyzés:

  1. Nem is tudom, hogy leves vagy inkább desszert, mindenesetre nagyon guszta :)

    VálaszTörlés
  2. Gizike, imádom a nyári hideg krém leveseket, és a te eper levesed nagyon finom és csábitó. Jó kis ötletes recept. Remélem már jobban vagy...én is kezdek már jobban lenni, és örülök hogy már vissza tértem. Olaszországban megkezdődött az őrületes nagy meleg, melegebb mint itt Floridában! Puszillak

    VálaszTörlés