2013. április 28., vasárnap

Viktória-piskóta.



 Elég régen készülök rá, hogy Viktória piskótát süssek, de eddig valahogy mindig elmaradt. Hétvége lévén, éppen a vasárnap délutáni desszert elkészítéséhez keresgéltem valami egyszerű receptet, amikor is eszembe jutott ez a kevert tésztájú piskóta. A hozzáadott vajnak köszönhetően egy kicsit tömörebb a tésztája mint a nálunk megszokott piskótatésztának, de ennek ellenére nagyon finom, szaftos. Mivel már lehet szép érett, és ízletes eperrel találkozni az üzletek polcain, így a mascarponés-habos krém alá az eredeti Viktória-piskótával ellentétben nem lekvár, hanem pépesített, és felezett eperszemek kerültek. Persze készíthetjük ezt a piskótát egyszerűbb változatban is, akkor eper helyett a piskótalapot megkenhetjük ízlés szerint lekvárral, majd arra kanalazzuk rá a keményre felvert tejszínhabot. A végeredmény mindkét esetben egy mutatós, és nagyon finom torta.






Hozzávalók 2 db 20 cm-es tortaformához:


25 dkg vaj
25 dkg porcukor
25 dkg liszt
5 db tojás
1 tk sütőpor


A vajat keverjük habosra a porcukorral, majd egyesével adjuk hozzá a tojásokat, és mindegyikkel keverjük simára.
 A 4. és 5. tojással egy-egy kanál lisztet is adjunk a keverékhez.

A maradék lisztet keverjük össze a sütőporral, majd szitáljuk hozzá a simára kevert masszához, majd óvatosan keverjük össze.

A sütőformákat vajazzuk, majd lisztezzük ki. Ezután osszuk el egyenlően a formákba a masszát, majd a széle felé húzzuk a tésztát, hogy sütés közben ne púposodjon fel.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20-25 percig. (én légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem)

A sütőből kivéve pár percig hagyjuk a formákban hűlni a tésztát, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki teljesen.






Töltelék hozzávalói:

50 dkg eper
25 dkg mascarpone
2 dl Hulala (v. habtejszín)
1 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
porcukor



Botmixerrel pépesítsünk pár szem epret és keverjük össze egy evőkanál porcukorral.

A mascarponét keverjük simára ízlés szerinti mennyiségű porcukorral,  a vaníliás cukorral, és a reszelt citromhéjjal.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel lágyabb habbá, majd apránként keverjük hozzá a msacarponés krémhez.

Az egyik teljesen kihűlt piskótalapot helyezzük rá egy tortatálra, majd kanalazzuk rá a pépesített epret. Ezután fedjük be a félbevágott eperszemekkel, majd halmozzuk rá a mascarponés-habos krémet.
Végül helyezzük a tetejére a másik piskótalapot, majd tegyük be a hűtőbe legalább egy órára, hogy a habos-krém kellően megdermedjen és az ízek összeérjenek.

Tálalás előtt a torta tetejét ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd éles késsel szeleteljük fel és úgy kínáljuk.

7 megjegyzés:

  1. Hűha! Ez aztán a mutatós torta!És gondolom, legalább olyan finom volt, mint szép.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép torta biztos nagyon finom !

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól néz ki, és azok az eprek...:)

    VálaszTörlés
  4. tojásokat nem kell szétválasztani,egyben mennek a vajas cukorhoz? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Andi, nem kell szétválasztani a tojásokat! Egyesével add hozzá az egész tojást a cukros vajhoz, és mindegyikkel külön-külön keverd simára.

      (én pl. a piskótához sem választom szét a tojásokat, hanem az egész tojásokat keverem jó habosra a porcukorral)

      Törlés