2012. szeptember 19., szerda

Zöldfűszeres zabkása kakukkfüves pirított gombával.




A napokban éppen a televíziót néztem, amikor a  TV-Paprika egyik műsorában éppen Heston Blumenthal  forradalmian új szemszögből közelített meg néhány fogást. Szeretem nézni a műsorait, még ha igencsak érdekes felfogásban közelít is az ételekhez. Volt már olyan étel melyet kicsit azért a saját ízlésemre átformálva én is elkészítettem, és nem is kellett csalódnom, mert finomra sikerült. A mostani adásban pl. zöldfűszeres zabkását készített, és előfőzött, pirított csigával tálalta. A zabkása rögtön felkeltette az érdeklődésemet, a csigáról viszont azonnal lemondtam. Mivel pedig mindenképpen hajtott a kíváncsiság, így a zabkását Blumenthal utasításai szerint készítettem el, és lehet elsőre kicsit furcsának tűnik, de nagyon finom volt. A csigát pedig lecseréltem gombára, melyet jó sok kakukkfűvel pároltam, majd pirítottam aranybarnára. A zabkása a petrezselyemzölddel és a snidlinggel nagyon is a kedvemre valóra sikerült, a pirított gombával pedig remekül összeillett. Minden újdonságra nyitott, és kísérletező kedvű látogatóim figyelmébe ajánlanám ezt a receptet, és garantálom senki nem fog benne csalódni. Én most készítettem először, de nem utoljára, azt biztosan állíthatom.






Fűszeres zabkása hozzávalói:


7 dkg zabpehely
2 dl csirkealaplé
3 dkg vaj
1 csokor petrezselyemzöld
snidling (ízlés szerint)


A petrezselyemzöldet, a snidlinget, és a vajat késes aprítóval (v. turmixgéppel) pépesítsük.

A zabpelyhet szitáljuk át, hogy az apró, törmelékes része ne kerüljön bele a kásába. (érdemes átszitálni, mert különben nagyon ragacsos lesz a kása)

Egy serpenyőbe melegítsük fel a csirkealaplét, majd öntsük hozzá az átszitált zabpelyhet, és keverjük alaposan össze. 
Ezután kevergetve főzzük pár percig, hogy besűrűsödjön. Végül keverjük hozzá a zöldfűszeres vaj keverékét, és keverjük óvatosan össze. 
Állandó keverés mellett főzzük még 1-2 percig, majd vegyük le a tűzről, és tálalásig tartsuk melegen.



Pirított gomba hozzávalói:

30 dkg gomba (pl. csiperke)
kakukkfű
őrölt fehérbors
szerecsendió
3 ek olívaolaj


A gombát ízlés szerint szeleteljük fel. A frissen szedett kakukkfüvet szedjük le a kemény szárrészről és aprítsuk fel.

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a gombát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg szerecsendióval, és a felaprított kakukkfűvel, majd kezdjük el párolni.

Néha óvatosan megkeverve, összerázogatva, addig pároljuk még a gomba teljesen zsírjára sül, és szép aranybarna színt kap. (amennyiben szükséges, párolás közben még utánaízesíthetünk)

Tálaláskor szedjük a tányérra a zabkását, majd helyezzük rá a pirított gombát.


8 megjegyzés:

  1. De jó!! Ezt a zabkását ki fogom próbálni, minden reggel zabpelyhet reggelizem, szóval így sem lehet rossz. A csigát lecserélni..nos jó választás volt :) ügyes!

    VálaszTörlés
  2. Micsoda reform nasi! Nagyon dizájn! Én nagyon szeretem a zabpelyhet! Meg is fogom főzni! :o)

    VálaszTörlés
  3. NYami! A fűszeres zabkására felkaptam a fejem, de a gomba az az én világom. De nagyon megkóstolnám együtt :)

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm mindenkinek a hozzászólást!!!

    Először én is kétkedve néztem a receptet, de örülök hogy megcsináltam, mert nagyon finom. Persze mindenki a saját ízlésének megfelelően ízesítheti. Én biztosan még sokszor elfogom készíteni.:)

    VálaszTörlés
  5. Ez nagyon finom vegetárius étel. Igazán egy uj fajta gasztró és a tálalás kitünően mutatkozik. Most már megértettem mi is az a kakukkfü a fotón látva!
    Angolul THYME. Jó kis aromatik herba, és diszitésre is mutatós. A piritott gomba is nagyon guszta és finom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elisabeth ezt biztosan te is nagyon szeretnéd. Igazi vegetáriánus étel, de attól még nagyon finom. A zabkása igazi különlegesség, de nagyon finom. Biztos voltam benne, hogy ismered a kakukkfüvet, csak éppen felétek más az elnevezése. Én szeretem az intenzív ízét, és szinte minden ételbe teszek egy keveset.

      Törlés