2012. szeptember 28., péntek

Fahéjas-othello szőlős csigatorta.



 A napokban láttam meg a fahéjas-szőlős csigát a "Szellem a fazékban" blogban, és már a fotó is olyan csalogató volt, hogy szinte éreztem a frissen kisült csigát mennyei illatát.(mint utóbb aztán kiderült az eredeti recept Zsókánál fellelhető) Kakaós csigát főként télen többször is sütök, és már jó régen tervbe vettem a fahéjas változatot is, de valamiért eddig mindig elmarat. Most viszont eltökéltem, hogy bizony fahéjjal is megsütöm a csigákat, és mivel a szőlő is adott volt, hát természetesen az is került nálam is bele. A csiga tésztájának most is a jól bevált kakaós csiga receptemet hívtam segítségül, csak éppen kevesebb mennyiséget bedagasztva. Sütés közben már belengte az egész konyhát a fahéj illata, és alig vártam hogy kisüljön, és megkóstolhassam a csigákat. Csakis annyit tudok elmondani, hogy a puha tészta a fahéjjal, és a szőlő zamatos ízével, na meg a rácsorgatott citrommázzal, (amely az én csigáim tetején valamiért nem nagyon látszik, viszont az íze nagyon is érezhető) nagyon finom volt. Még tart a szőlőszezon, így mindenkit arra biztatok, hogy nyugodtan álljon neki a csigasütésnek, és garantáltan nagy sikere lesz vele.







Hozzávalók 26 cm-es tortaformához:

30 dkg liszt
csipet só
2 ek cukor
1 cs vaníliás cukor
1 db tojás
1,5 dl tej
2 dk élesztő
5 dkg vaj + a lekenéshez


A tojást jól kikeverni a cukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzákeverni az olvasztott vajat, és a tejet is. Ezután beleönteni a kenyérsütőgép üstjébe.

A lisztet összekeverni egy csipet sóval, majd szintén beleönteni az üstbe. Ezután rámorzsolni az élesztő, majd elindítani a dagasztó programot, és megdagasztani a tésztát. (természetesen kézzel is belehet dagasztani a tésztát!!!!)

A megdagasztott tésztát ezután áttenni egy liszttel megszórt kelesztőtálba, majd langyos helyen kb. egy óra alatt a duplájára keleszteni.

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítani, majd kb. 40 x 30 cm-es téglalappá nyújtani. Ezután olvasztott vajjal lekenni, majd megszórni a fahéjas cukorral, és a szőlővel.


Töltelék:

4-5 ek kristálycukor
1 cs vaníliás cukor
2 tk őrölt fahéj
reszelt citromhéj
30 dkg othello szőlő

Citrommáz:

pár kanál porcukor
1 cs vaníliás cukor
citromlé


A kristálycukrot keverjük össze a vaníliás cukorral, az őrölt fahéjjal, és a reszelt citromhéjjal.
Ezután egyenletesen szórjuk rá az előzőleg vajjal lekent tésztára.

A szőlőt alaposan mossuk meg, majd csepegtessük le, és szintén szórjuk rá a fahéjas-cukor tetejére. Ezután tekerjük fel, majd éles késsel, vágjuk fel 8 egyforma részre.

A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, majd lapjával helyezzük bele a csigákat. Ezután egy konyharuhával takarjuk le, és szobahőmérsékleten kelesszük kb. 30 percig.

A sütőt melegítsük elő, majd helyezzük be a tortaformát, és közepes hőfokon süssük 30-35 perc alatt készre a csigákat. (én légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem)

A citrommázhoz a porcukrot keverjük össze a vaníliás cukorral, és annyi citromlével, hogy egy sűrűbb állagú masszát kapjunk. 

A sütőből kivéve a formában hagyjuk egy kicsit hűlni a csigákat, majd csorgassuk rá a tetejére a citrommázat.

Tálalás előtt hagyjuk langyosra hűlni, majd a csigákat óvatosan szétválasztva kínáljuk.


18 megjegyzés:

  1. De nagyon guszta!Nagyon finom lehet imádom ezt a fajta finom illatú szőlőt!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta csiguszkák! Sajnos imádom a kelt tésztákat! Ezt is!

    VálaszTörlés
  3. Oh anyám!!! Ez nagyon finom lehet :) Kedvencem az othelló szőlő. Én pitét sütöttem belőle, de ez nálam "szakmai" ártalom :)

    VálaszTörlés
  4. Gyögyörű:) van itthon szőlőm, de fehér, azzal nem nézne ki jól szerintem, de érzem, hogy hamarosan el fogom készíteni:)

    VálaszTörlés
  5. Csodaszép, nagyon finom lehet:)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon guszta, és ötletes. A neve is meg a recept is:)

    VálaszTörlés
  7. Te ha quedado de lujo luce absolutamente exquisito con uvas muy hermoso,abrazos y abrazos.

    VálaszTörlés
  8. Kelt tészta!!! Jöhet :)ráadásul ezzel az illatos ,zamatos,szép színű szőlővel!!!

    VálaszTörlés
  9. Gizike, valami csodás ez a finom szőlős csiga. Én még nem sütöttem semmiféle süteményt szőlővel. Igazán guszta, finom, és a fotók nagyon szép és természetesek.
    Remélem hogy megtaláltad a forditót a blogomon, csak rá kell kattintani a vesszőre, a TRANSLATE dobozra, és kattintani a Hungarian-re ...máris felhozza a linket a blog tetején! Remélem sikerülni fog neked is...Puszillak

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elisabeth igen megtaláltam a fordítót, és azóta már kommenteltem is nálad!!! Azelőtt automatikusan bejött fent a fordító,lehet valamit elállítottam.:(
      Én nagyon szerem a szőlőt akár süteménybe, vagy éppen mártásként húsok mellé. Egyszer próbáld ki süteménybe, meglátod milyen finom.

      Törlés
  10. Wooow! Jaj, de nagyon szeretem az ilyeneket...!! :P

    VálaszTörlés
  11. Köszönöm mindenkinek a hozzászólást!!!

    Csak annyit tudok mondani, hogy a kissé kifolyt szőlő zamatos leve a fahéjjal valami isteni finom volt. A tészta pille könnyű, és nagyon etette magát. Sajnos nem is tudtam ellenállni, csak ettem, és ettem.....

    VálaszTörlés
  12. Gratulálok, nagyon jól sikerült a csigád. Azt hiszem kipróbálom én is Otteloval. Az enyém még Pinot Noir-ral készült, de azóta a finom és zamatos Ottelo is érik, ki kell próbálnom.

    VálaszTörlés
  13. Elképesztően finomnak tűnik, biztosan ki fogom próbálni! Kakaós csigát már sütöttem párszor, de ez igazi újdonság. Egyben gratulálok a blogodhoz is, igazán ínycsiklandó recepteket látok itt. :)

    VálaszTörlés
  14. Köszönöm mindkettőtöknek a hozzászólást!!

    Zsóka!
    Pinot Noirral is biztosan finom volt, de az othello markáns ízével isteni finom. Azóta már sütöttem egy túrós koszorút is, melybe szintén ez a finom szőlő került. Azt is bátran merem ajánlani.

    Zsú!
    Köszönöm a gratulációt, és jó nézelődést, receptválogatást kívánok!!! Kakaós csiga is nagy kedvenc nálunk is, de ez a fahéjas a szőlővel, hát mindenképpen felülmúlta.

    VálaszTörlés