2012. augusztus 18., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Rakott zöldségek.



Hosszú hétvégének nézünk elébe, az idő ragyogó, hét ágra süt a nap.  Ilyenkor legjobb a szabadban, bográcsban, vagy tárcsán megsütve, elkészíteni az ebédet. Húskedvelő látogatóimnak épen ezért a bográcsban készült pörkölteket, lecsót..... tudnám ajánlani. Bográcsos receptek itt megtalálhatóak!!!! Azonban azokról sem szeretnék megfeledkezni akik nem fogyasztanak húst. Nekik most egy egyszerű, ám igen finom, cukkiniből, paradicsomból, és krumpliból készült rakottast hoztam. Egy előpárolt fűszeres-hagymás alapra rétegeztem rá a zöldségeket, majd a tetejére sajtot reszeltem, olívaolajjal meglocsoltam, és már mehetett is be a sütőbe. Bő fél óra alatt a hozzávalók készre párolódtak, majd kb. 20 perc alatt a sajt szép pirosra sült a zöldségek tetején. Nekem nagyon ízlett ez a húsmentes, és mégis igen laktató ebéd, így minden zöldségrajongónak bátran merem ajánlani.   





 Hozzávalók:

1 nagyobb cukkini
3-4 db paradicsom
3-4 krumpli
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
10 dkg sajt
őrölt bors
szerecsendió
kakukkfű
2-3 ek olívaolaj






A vöröshagymát vágjuk fel vékony csíkokra. A fokhagymát vágjuk nagyon apróra.
A zöldségeket kb. egyforma vastagságúra szeleteljük fel, és enyhén sózzuk be.

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd kezdjük el párolni a vékonyra felszeletelt vöröshagymát. Amikor már kezd üveges lenni, adjuk hozzá az apróra vágott kakukkfüvet, és a fokhagymát, majd sózzuk, szórjuk meg őrölt borssal, és szerecsendióval. Pár perc alatt, kevergetve pároljuk félpuhára. (használhatunk szárított kakukkfüvet is, de frissel sokkal finomabb)

Egy jénaitálba (v. kisebb tepsibe) öntsük bele a megpárolt hagymát, és terítsük el egyenletesen.
Ezután a felszelelt zöldségeket szorosan rétegezzük egymásmellé. Ízlés szerint szórjuk meg sóval, és őrölt borssal, majd tegyünk a tetejére néhány szál kakukkfüvet. (v. szórjuk meg szárított kakukkfűvel)
Az előkészített zöldségek tetejére reszeljük rá a sajtot, és locsoljuk meg olívaolajjal, majd a fedjük le a jénaitál (v. tepsi) tetejét.

Tegyük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőfokon pároljuk 35-40 percig. Ezután vegyük le a jénai tetejét, és kb. 20 perc alatt süssük szép pirosra.

Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni, majd fogyasszuk el jó étvággyal.


10 megjegyzés:

  1. Nagyon szép színes étel, tetszik!

    VálaszTörlés
  2. Hát ez csudaszép lett, és köszönöm az ötletet! Anyukám ellátott egy rakás cukkinivel és paradicsommal, holnap grillezünk, ezt elkészítem mellé köretnek.

    VálaszTörlés
  3. Nekem pont megfelelne, nagyon könnyed és finom étel:)

    VálaszTörlés
  4. Gizi quiero ser tu invitada esta todo muy rico y colorido,abrazos y abrazos.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon ötletes és beindította a nyálelválasztásomat. :D

    VálaszTörlés
  6. Csak amiatt nem indultam be, mert több mint egy hónapja állandóan cukkinit eszem:)) Nagyon jók a képek és a recept is.

    VálaszTörlés
  7. Gizike, valóság hogy ennél jobb zöldségeket nem lehet enni. Pláne grillezett, de a rakott, hát az aztán isteni finom, paradicsom és mozarella sajtal olvasztva...na meg a cukkini, és a krumpli, könnyen lehetnék vegetárius ilyen finom étel után!
    Puszillak,

    VálaszTörlés
  8. Gizikém ez az én kedvemre is készült. Imádom. Nem is kéne mellé nekem semmi. Napokig elélnék vele! Guszta!!!

    VálaszTörlés
  9. Nagyon köszönöm mindenkinek a hozzászólást!!!

    Ez az összeállítás is nagyon finom volt, de szerintem más zöldségekkel is elkészíthető. Annak ellenére, hogy hús nélkül készült, igencsak laktató. Legalábbis nekem nagyon ízlett. Nyugodtan készítsétek el, nem fogtok csalódni.

    VálaszTörlés