2012. június 29., péntek

Zöldbabos-cukkini saláta.



A nagy melegben amikor nem kívánunk semmiféle nehéz ételt, nincs is  jobb egy könnyű salátánál. A kérdés már csak az lehet, hogy milyen zöldségekből készüljön az a saláta.  Mivel ilyenkor már bőséges a zöldségfelhozatal mint a piacokon, mint pedig a saját kertünkbe, így nem okoz gondot összedobni egy-egy finom salátát. Én most  zsenge zöldbabot, cukkinit, és némi lila hagymát öntöttem nyakon egy finom dresszinggel, majd kissé lehűtve tálaltam. Grillezéskor a sült húsok, kolbászok mellé is kínálhatjuk, de így magában is egy remek ebéd kerekedett belőle.





Hozzávalók:

30 dkg zöldbab
1 db cukkini
2 db lila hagyma
0,5 dl fehérbor
1 ek olívaolaj


Öntet hozzávalói:

tárkonyecet
olívaolaj
méz
magos mustár
őrölt fehérbors
csipet só


A zöldbabot vágjuk fel nagyobb darabokra, majd enyhén sós vízbe, pár perc alatt főzzük félpuhára. Ezután szűrjük le, majd hagyjuk teljesen kihűlni.


A cukkinit és a hagymát vékonyra szeleteljük fel.
Egy serpenyőbe tegyünk egy ek. olívaolajat, majd kezdjük el párolni a vékonyra felszeletelt hagymát. Amikor már egy kicsit összeesett, adjuk hozzá a szintén vékonyra felszeletelt cukkinit, majd enyhén sózzuk meg, és öntsük alá a bort. Kb. 10 perc alatt pároljuk félpuhára. (ezalatt az idő alatt a bor elpárolog) Ezután hagyjuk teljesen kihűlni.


Ízlés szerinti mennyiségben tegyük egy tálba az öntet hozzávalóit, majd kézi habverővel keverjük simára.

Végül az öntethez adjuk hozzá a teljesen kihűlt zöldbabot, és a cukkinis-hagymás keveréket, majd kézzel, óvatosan forgassuk össze.
Ezután tegyük be a hűtőszekrénybe, hogy az ízek összeérjenek, és kellően  lehűljön.

Tálalás előtt óvatosan keverjük össze, majd korianderrel, vagy petrezselyemzölddel megszórva kínáljuk. Grillezéskor a húsok mellé is kitűnő saláta.


7 megjegyzés:

  1. Guszta ! Biztosan megtudnék most enni egy ilyen kis tálkával. Mifelénk még annyira forróság nincs, ezért nekem még most délben nagyon jó volt a lecsó is. Vacsorára viszont jöhet a saláta!:-))

    VálaszTörlés
  2. Úgy látom mi egyformán szeretjük a cukkinit:) Nagyon fincsi saláta, én bármilyen formában megeszem, bármikor:)

    VálaszTörlés
  3. Hermosa y saludable ensalada una exquisitez,abrazos y abrazos.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon finom lehetett!! Nálam jöhetne minden mennyiségben:)

    VálaszTörlés
  5. Egy kimondott egeszseges finom nyari salata...johet nekem minden heten legalabb egyszer vagy ketszer!

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm mindenkinek a hozzászólást!!! Egyre többször készítek salátát, főleg a nagy melegbe, de látom Ti is salátarajngók vagytok.A cukkini, a bab, és a hagyma, ezzel az öntettel nagyon finom volt, még apa is jóízűen falatozta.:)

    VálaszTörlés