2012. június 11., hétfő

Fehér csokis-epres marquise.




A hétvégén nemcsak a főételre, de a desszertre is GoodFood magazin lapozgatása közben bukkantam rá. Mivel fagylalt készítésével még nem próbálkoztam, viszont vanília parfét, citromos parfét, és hideg aszalt gyümölcsös csokoládét szívesen készítek a nyári nagy melegbe, így gondoltam ezt a receptet is nekem találták ki. A recepten csak annyit változtattam, hogy a piskótát nem locsoltam meg narancslével. (bevallom a narancslé kifacsarva várakozott, csak én elfelejtettem meglocsolni vele a piskóták tetejét:))  Mivel legalább 24 órát a fagyasztóba ajánlott eltöltenie, így szombaton összeállítottam, és már alig vártam, hogy elérkezzen a kóstolás ideje. Kicsivel a szeletelés előtt kivettem a fagyasztóból, majd megpróbáltam éles késsel szép szeletekre felvágni. Amint a képen is látszik, azért ez nem sikerült valami tökéletesre, de az élvezeti értékén mit sem változtatott. A nem túl édes csokoládékrém, és a finom érett eper, nagyon jól kiegészítették egymást. Meleg nyári napokra fagylalt helyet, így egy ezt a finomságot is többször fogom még készíteni.







Hozzávalók:

6-8 db babapiskóta
20 dkg fehér csokoládé
2,5 dkg vaj
3 dl Hulala (v. habtejszín)
50 dkg eper
2-3 tk porcukor


Egy szögletes formát béleljünk ki folpack fóliával úgy, hogy a széleinél bővel túllógjon. Ezután keresztbe helyezzük bele a babapiskótákat. (a piskóták tetejét meglehet locsolni egy pici narancslével, de én ezt most kifelejtettem)

A csokoládét és a vajat tegyük egy fémtálba, majd gőz fölött olvasszuk fel, és keverjük krémesre.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük kemény habbá, majd apránként keverjük a csokoládés-vajas masszához, hogy sima krémet kapjunk.

A formába lévő babapiskóta tetejére kanalazzuk rá a csokoládés krém felét, majd egy sorba nyomkodjuk bele az eperszemeket úgy, hogy teljesen lemenjenek a piskótára.
Ezután kanalazzuk rá a megmaradt csokoládés krémet, és a tetejét simítsuk el, majd hajtsuk rá a túllógó fóliát.

Tegyük a megtöltött formát legalább 24 órára a mélyhűtőbe, hogy kellően megdermedjen.

A maradék epret a porcukorral együtt pépesítsük, majd passzírozzuk át, hogy a magok ne kerüljenek bele.

Tálalás előtt éles késsel szeleteljük fel a marquies-t, majd kanalazzuk rá az eperöntetet.


16 megjegyzés:

  1. Micsoda tálalás! Megéheztem :))

    VálaszTörlés
  2. Tökéletes a szelet közepén az az eper kettévágva! No, de tökéletes a sütemény is! Nagyon szívesen elfogyasztanám!! :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm!! Megpróbáltam szépen elvágni, de így fagyottan igencsak kemény volt az eper. Viszont mire nekiálltunk enni, nagyon finom hűsítő volt.

      Törlés
  3. Milyen elegáns neve van, s csodásan is néz ki:) A fehércsokit nagyon kedvelem, nekem való desszert:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, nagyon elegáns a neve, de én nem akartam változtatni rajta, így marad a magazinban szereplő. Nagy melegbe igazi frissítő.

      Törlés
  4. Nagyon guszta, és nagyon beleharapnék egy szeletkébe...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, én pedig szívesen küldök hozzá egy harapdálni való szeletkét.:)

      Törlés
  5. Nagyon szép, és finom epres:)

    VálaszTörlés
  6. Csoda szép!Kár hogy már nehéz epret kapni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm!!! Itt még lehet kapni, igaz már elég drága, sőt lehet már nem is magyar, mert túl szép ahhoz.

      Törlés
  7. Le a "kalappal" Gizike; gyonyoru diszites, es komondottan elegans kis sutemenyke, amiben biztos vagyok hogy mennyire finom lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elisabeth nagyon köszönöm!!! Nagyon finom volt, de gondolom a Nálatok termő eperrel, még sokkal finomabb lett volna.Puszillak

      Törlés